Sanatate Sfaturi si sugestii

Ceaiul negru poate ameliora simptomele osteoporozei

Ceaiul negru poate ameliora simptomele osteoporozeiSavantii australieni au desfasurat recent un studiu medical pe un esantion de 1000 de femei de varsta a treia, predispuse la osteoporoza si/sau la alte complicatii ale sistemului osos, in cadrul acestui studiu incercandu-se sa se afle daca substantele active prezente in ceaiul negru pot ameliora simptomele osteoporozei reducand riscul de fracturi la femeile in varsta.
 
La finalul studiului, au fost inregistrate niste rezultate multumitoare, concluzionandu-se ca femeile de varsta a treia care consuma ceai negru prezinta un risc mai redus cu aproximativ 34% pentru fracturile la nivelul picioarelor si a bratelor care pot aparea atunci cand sunt diagnosticate cu osteoporoza si cu 42% mai redus pentru fracturile de sold.
 
Pentru comparatie, au fost create 3 grupuri, respectiv un grup de senioare care au consumat cate 3 cesti de ceai negru pe zi, un alt grup care a consumat doar o ceasca de ceai negru saptamanal si un al treilea grup de senioare care au consumat mai mult de 3 cesti de ceai negru pe zi.
 
Antioxidantii prezenti in ceaiul negru, un tip aparte de flavonoizi, par a fi benefici pentru sanatatea sistemului osos, dar savantii australieni nu au reusit sa ofere dovezi clare ca acesti flavonoizi intr-adevar stimuleaza regenerarea oaselor, ei multumindu-se sa constate faptul ca ceaiul negru este benefic pentru persoanele suferinde de osteoporoza insa fara a gasi si dovezile stiintifice care sa explice mai in detaliu aceasta descoperire a lor.
 
Tot la finalul studiului medical desfasurat in Australia, nu s-au descoperit diferente mari intre grupul de senioare care au consumat 3 cesti de ceai pe zi si cel unde s-a consumat doar o ceasca de ceai pe saptamana, riscul de fracturi fiind diminuat in ambele cazuri la niste proportii similare. Un rezultat mai bun a fost inregistrat la al treilea grup de senioare, unde ceaiul negru s-a consumat la discretie, aici aportul ridicat de flavonoizi la dieta reducand in proportie mai mare riscul de fracturi.
 
Savantii australieni au mai concluzionat ca cercetari suplimentare sunt necesare pentru a se gasi explicatii mai amanuntite pe acest subiect, ei recomandand femeilor de varsta a treia cu osteoporoza care au aprobarea medicului sa introduca ceaiul negru la dieta, sa consume cel putin 1-2 cesti de ceai negru saptamanal si chiar si mai mult pentru a se reduce astfel riscul de fracturi cauzate de starea precara a sistemului lor osos.
 
Intrucat nu toate persoanele de varsta a treia tolereaza ceaiul negru la dieta, medicii recomanda precautie mai ales in cazul senioarelor care nu au consumat deloc sau au consumat sporadic ceai negru de-a lungul vietii lor, fiind indicat sa se introduca mai intai cate o ceasca de negru pe saptamana si apoi sa se mareasca gradual aportul de ceai negru la dieta observandu-se cu atentie si aparitia unor efecte secundare nedorite care vor impune prezentarea la medicul de familie si la medicul specialist pentru a se decide daca ceaiul negru este intr-adevar benefic organismului sau daca trebuie eliminat complet de la dieta pacientelor.
 
 
 
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu