Savantii australieni au desfasurat recent un studiu medical pe un esantion de 1000 de femei de varsta a treia, predispuse la osteoporoza si/sau la alte complicatii ale sistemului osos, in cadrul acestui studiu incercandu-se sa se afle daca substantele active prezente in ceaiul negru pot ameliora simptomele osteoporozei reducand riscul de fracturi la femeile in varsta.
La finalul studiului, au fost inregistrate niste rezultate multumitoare, concluzionandu-se ca femeile de varsta a treia care consuma ceai negru prezinta un risc mai redus cu aproximativ 34% pentru fracturile la nivelul picioarelor si a bratelor care pot aparea atunci cand sunt diagnosticate cu osteoporoza si cu 42% mai redus pentru fracturile de sold.
Pentru comparatie, au fost create 3 grupuri, respectiv un grup de senioare care au consumat cate 3 cesti de ceai negru pe zi, un alt grup care a consumat doar o ceasca de ceai negru saptamanal si un al treilea grup de senioare care au consumat mai mult de 3 cesti de ceai negru pe zi.
Antioxidantii prezenti in ceaiul negru, un tip aparte de flavonoizi, par a fi benefici pentru sanatatea sistemului osos, dar savantii australieni nu au reusit sa ofere dovezi clare ca acesti flavonoizi intr-adevar stimuleaza regenerarea oaselor, ei multumindu-se sa constate faptul ca ceaiul negru este benefic pentru persoanele suferinde de osteoporoza insa fara a gasi si dovezile stiintifice care sa explice mai in detaliu aceasta descoperire a lor.
Tot la finalul studiului medical desfasurat in Australia, nu s-au descoperit diferente mari intre grupul de senioare care au consumat 3 cesti de ceai pe zi si cel unde s-a consumat doar o ceasca de ceai pe saptamana, riscul de fracturi fiind diminuat in ambele cazuri la niste proportii similare. Un rezultat mai bun a fost inregistrat la al treilea grup de senioare, unde ceaiul negru s-a consumat la discretie, aici aportul ridicat de flavonoizi la dieta reducand in proportie mai mare riscul de fracturi.
Savantii australieni au mai concluzionat ca cercetari suplimentare sunt necesare pentru a se gasi explicatii mai amanuntite pe acest subiect, ei recomandand femeilor de varsta a treia cu osteoporoza care au aprobarea medicului sa introduca ceaiul negru la dieta, sa consume cel putin 1-2 cesti de ceai negru saptamanal si chiar si mai mult pentru a se reduce astfel riscul de fracturi cauzate de starea precara a sistemului lor osos.
Intrucat nu toate persoanele de varsta a treia tolereaza ceaiul negru la dieta, medicii recomanda precautie mai ales in cazul senioarelor care nu au consumat deloc sau au consumat sporadic ceai negru de-a lungul vietii lor, fiind indicat sa se introduca mai intai cate o ceasca de negru pe saptamana si apoi sa se mareasca gradual aportul de ceai negru la dieta observandu-se cu atentie si aparitia unor efecte secundare nedorite care vor impune prezentarea la medicul de familie si la medicul specialist pentru a se decide daca ceaiul negru este intr-adevar benefic organismului sau daca trebuie eliminat complet de la dieta pacientelor.
Adauga comentariu