Diete Sanatate

Cancerul si o dieta adecvata

Cancerul si o dieta adecvata
La fel ca si in cazul multor altor boli cronice si cancerul necesita o dieta speciala, in care aportul sau eliminarea de nutrimente diverse joaca un rol deosebit de important. Sedintele de tratament care supun organismul pacientului la iradiere sau la atacul chimic pot sau nu sa fie acompaniate de o dieta specifica in functie de recomandarile medicului, dar si de ultimele descoperiri din lumea stiintifica.

Multe dintre persoanele bolnave de cancer cunosc in scurta vreme de la stabilirea diagnosticului o scadere semnificativa a apetitului, dar asta se intampla mai putin din cauza ca organismul nu ar cere nutrimente in continuare si mai mult deoarece stresul interfereaza frecvent cu alimentatia sanatoasa, determinand bolnavul sa manance mai putin si fara un control strict al dietei.

Esential in dieta bolnavilor de cancer, pe langa mentalitatea pozitiva, marcata de speranta si buna dispozitie, este introducerea in alimentatie de nutrimente care sa amelioreze efectele negative ale oboselii si sa intareasca organismul in lupta sa contra bolii. Proteinele, de aceea, sunt esentiale pentru dieta adecvata impotriva cancerului.

Un aport zilnic de proteine ajuta la vindecarea mai rapida a altor afectiuni si previne raspandirea cancerului in organism. Daca medicul nu interzice expres acest lucru, din cauza unor complicatii de diversa natura, atunci se poate apela la carnea fara grasimi preparata la gratar, carnea de peste si cea de pasare.

De multe ori insa bolnavii nu tolereaza bine carnea si atunci trebuie sa se apeleze si la oua, lactate si branzeturi, iaurturi si alte produse similare. Mai ales atunci cand apetitul alimentar este mai scazut, aceste alimente pot fi introduse in dieta zilnica chiar si sub forma de pasta (gen mancare pentru bebelusi) in amestec cu alimente mai bine tolerate, astfel incat sa se ofere un aport util si de proteine.

In special inainte de o operatie anuntata din timp sau o sedinta agresiva de terapie organismul trebui intarit cu un aport de proteine, bineinteles mai ales daca si doctorul permite acest lucru. Scaderile in greutate sau starea generala de slabiciune nu vor fi deloc favorabile interventiilor chirurgicale de succes sau tratamentelor cu substante chimice ori radiatii.

Cerealele integrale pot si acestea sa ajute la combaterea starilor de ameteala si de greata si alaturi de ele si alte mancaruri…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu