Diete Sanatate

Bucataria traditionala romaneasca este perceputa gresit in strainatate

Bucataria traditionala romaneasca este perceputa gresit in strainatate
Maestrii culinari din Romania, care sunt specializati pe bucataria noastra traditionala, ar trebui sa se puna foarte serios pe treaba, sa invete o limba de circulatie internationala si sa promoveze apoi la modul foarte serios bucatele nationale atat in cadrul tarilor Uniunii Europene cat si pe alte meleaguri deoarece, in prezent, exista o perceptie complet sucita asupra obiceiurilor culinare romanesti si te ingrozesti de-a dreptul atunci cand descoperi cam ce stiu strainii despre bucataria romaneasca si, in general, despre dietele practicate in tara noastra.

Popularizarea mai larga a meniurilor romanesti nu doar ca va putea aduce un plus de imagine foarte de folos turismului local, dar se pot astfel impune la nivel international si multe dintre preparatele nationale sanatoase, originale si gustoase, destul de greu de gasit pe la alte popoare. Suplimentar, printr-o astfel de campanie promotionala bine pusa la punct se vor putea schimba in bine si standardele unor restaurante romanesti de duzina, responsabile practic pentru imaginea proasta a bucatariei romanesti in strainatate.

Atunci cand vin in Romania, strainii vor sa cunoasca indeaproape tara in care isi petrec concediul si nu se vor lasa multa vreme dusi cu zaharelul mancand mereu la restaurantul hotelului unde sunt cazati ci ei vor alege sa cineze si in locatii inedite, acolo unde cred dansii ca poti simti din plin specificul local. Din pacate insa meniurile oferite de multe dintre restaurantele romanesti sunt atat de neinspirate si repetitive incat nu te mai miri deloc atunci cand citesti pe Internet ca in Romania se mananca de obicei mamaliga, fiarta sau prajita, ca mancarea romaneasca este mult prea picanta sau ca tuica si palinca sunt atat de tari incat risti sa te imbeti inainte de a gusta primul fel de mancare.

In multe locuri se crede chiar ca bucataria traditionala romaneasca nu este deloc variata, aparand acolo ca recomandari culinare “de top” tot felul de ciorbe romanesti, tochitura moldoveneasca sau celebra mamaliguta cu branza de burduf. Nimeni pana in prezent, la nivel oficial sau neoficial, nu a promovat pe scara larga diversitatea bucatariei traditionale romanesti in mai multe limbi de circulatie internationala, iar acest lucru se simte din plin atunci cand consulti Internetul sau discuti pe aceasta tema cu amicii tai apropiati din alte parti ale globului pamantesc.

Mai rau este faptul ca bucataria noastra nationala nu e deloc vazuta de catre straini ca o bucatarie sanatoasa ci dimpotriva, perceptia generala este ca romanii mananca prea gras, prea sarat si in portii uriase, dar cu totii stim ca nu e asa, si retetele noastre delicioase de post ar putea constitui oricand baza unei carti foarte serioase de bucate, dorita de catre vegetarienii inraiti din intreaga lume. In Romania, aproape orice gospodina poate incropi repede un meniu sanatos, cu ingrediente nu foarte scumpe si proaspete, iar cuptorul, aburii si gratarul se folosesc mult mai des decat isi inchipuie cei care se grabesc sa critice bucataria noastra traditionala.

Daca este sa judeci bucataria romaneasca prin prisma ideilor si articolelor vehiculate in presa internationala, atunci risti sa te trezesti in plina atmosfera pasoptista, deoarece cam asa e descris stilul culinar national, unde esti servit, pe langa mamaliga, cu dulceata si apa rece, cafea turceasca si placinte po…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu