Diete Sanatate

Beneficiile unei diete sarace in grasimi

Beneficiile unei diete sarace in grasimiDietele cu aport marit de grasimi sunt de regula asociate cu cresterea riscului de boala, in special pentru afectiunile sistemului circulator sau chiar boli cronice grave precum diabetul si cancerul. Nu intamplator se recomanda in prezent cu tarie adoptarea unei diete sarace in grasimi, unde aportul zilnic de grasime sa nu depaseasca 60-70 grame per total. Bineinteles, aici se vor calcula nu doar grasimile rezultate din carne si produsele din carne, dar si cele din lactate, branzeturi, unt, uleiuri vegetale sau chiar si anumite cereale si legume.

Ca prim pas in adoptarea unei diete sarace in grasimi va fi imperios necesar sa se opteze imediat pentru produsele alimentare simple sau prelucrate stiintific, care isi pastreaza astfel proprietatile nutritive, dar contin mai putine grasimi. Aici pot fi amintite lactatele si branzeturile degresate, untul, dar si carnea fara grasime, in special carnea de pasare si cea de peste. In scurta vreme de la adoptarea acestor masuri alimentare se pot, de obicei, inregistra si imbunatatiri evidente ale starii generale de sanatate si ale starii de bine in ansamblu.

Tot ca regula generala de urmat, se recomanda in prezent ca aportul de grasimi din dieta zilnica sa nu depaseasca 30 de procente din numarul total de calorii pe care le ardem de-a lungul intregii zile. Nu este totusi foarte usor de calculat acest procent optim de grasimi insa tot mai multe persoane aleg sa renunte aproape complet la consumul de carne de porc, oaie sau vita optand in principal pentru carnea de pasare sau de peste si consumand foarte rar mese pe baza de carne “rosie”. Simultan cu aceasta masura alimentara, aceleasi persoane introduc in dieta regulata si lactatele degresate, branzeturile usoare si untul sarac in grasimi.

Separat de grasimile din carne si lactate, exista o alta grupa de produse alimentare foate bogate in grasimi, care sunt si periculoase pentru sanatate si se obtin industrial sau casnic prin procese discutabile de procesare a alimentelor pentru consum. Aici putem aminti toata gama de produse care contin grasimi saturate si nesaturate sau grasimi hidrogenate sub forma de uleiuri vegetale, produsele de patiserie, margarina, toate prajelile alimentare de casa si chiar concentratele de legume preparate acasa si folosite apoi in retete diverse, inclusiv pe baza de carne.

O dieta saraca in grasimi va presupune deci nu doar eliminarea unui procent insemnat de astfel de grasimi din meniul zilnic, dar si apelarea la tehnici de gatit mai sanatoase precum gatitul la aburi, la cuptor sau fierberea mancarii. Nici gratarele de carne sau de legume nu sunt de evitat insa si aici trebuie procurate ustensile de gatit certificate, de calitate, care sa garanteze astfel siguranta noastra alimentara. Sosurilor trebuie sa li se acorde o mai mare atentie, fiind mereu de preferat marinatele si alte sosuri preparate “la rece” sosurilor pe baza de prajeli sau sosurilor compuse.

La prepararea salatelor si a altor retete care presupun un aport oarecare de uleiuri vegetale trebuie dozate cu atentie cantitatile de ulei vegetal si condimentele naturale astfel incat sa se obtina un gust delicios, reducandu-se in acelasi timp cantitatea de ulei vegetal introdusa l…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu