Sanatate Sfaturi si sugestii

Automedicaţia, un comportament însuşit în familie

Automedicaţia, un comportament însuşit în familieUn studiu realizat în luna martie a anului 2012 de firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research împreună cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente a arătat că 87% dintre adulţi folosesc automedicaţia. Dintre aceştia, cei mai mulţi adulţi aleg să se trateze fără a cere sfatul specialistului de răceală – 41% şi durere de cap – 31% şi de cele mai multe ori se bazează pe experienţe anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet.
 
Deşi adulţii sunt conştienţi de faptul că automedicaţia prezintă foarte multe riscuri mulţi dintre aceştia, 6 din 10 părinţi, o aplică şi in cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un specialist atunci când starea de sănătate le-o impune.
 
,,Încă de mici, copiii trec printr-un proces de identificare, încep să imite personalitatea părinţilor, ticurile, activităţile lor şi îşi însuşesc în detaliu modelele de comportament ale acestora. Practic, copilul va reţine şi va face ceea ce vede la părinţi şi mai puţin ceea ce părinţii încearcă să-i transmită verbal” a declarat dr. Evelina Moraru, Medic Pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi
 
Tocmai de aceea părinţii trebuie să acorde foarte mare importanţă felului în care se comportă în preajma celui mic şi cum îl ajută pe acesta să facă faţă unei stări de sănătate precare.
 
        Medicamentele nu sunt o soluţie pentru orice
 
,,O tuse uşoară, fără expectoraţie sau o durere de cap nu presupune administrarea imediată a unui medicament aşa cum nici administrarea de vitamine pentru creşterea sistemului imunitar nu înseamnă că cel mic nu va mai răci. Medicamentele nu sunt bomboane, iar administrarea după ureche a acestora le va crea copiilor falsa impresie că orice senzaţie de disconfort poate fi ameliorată cu o tabletă. În timp, cei mici îşi vor însuşi acest tip de comportament. Mai mult, copiii care au acces la dulapul de medicamente şi care pot reţine numele şi pentru ce sunt folosite medicamentele şi le pot administra singuri creându-şi astfel alte probleme de sănătate”, a adăugat dr. Evelina Moraru.
 
        Soluţiile alternative, benefice şi pentru adulţi şi pentru copii
 
,,Dacă un copil îşi va vedea părintele că ia imediat un medicament atunci când se plânge de o durere de cap sau de stomac, el va stoca acest model comportamental şi când va fi mai mare îl va adopta, poate chiar îl va transmite mai departe propriei familiei. Încercaţi să le arătaţi celor mici că până la dulapul de medicamente sunt şi alte opţiuni. O soluţie pentru durerea de cap ar putea fi o plimbare în aer liber, pentru durerea în gât un ceai cu lămâie şi miere, iar creşterea imunităţii este rezultatul alimentaţiei corecte şi echilibrate nu al utilizării vitaminelor. Învăţaţi-i pe cei mici să aibă grijă de ei într-un mod simplu, natural şi aplicaţi şi dumnavoastră acelaşi principiu”, a menţionat dr. Moraru.
 
Comportamentul părinţilor este un model pentru micuţii lor şi atitudinea faţă de îmbolnăvirile curente trebuie să fie ca o lecţie de viaţă. Automedicaţia ascunde multe riscuri şi tocmai de aceea în educaţia copiilor trebuie implementată ideea că tratamentul potrivit este cel confirmat de un medic ca fiind eficient şi sigur.
 

Diana Ilie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu