Sanatate Sfaturi si sugestii

Alimentatia cu continut scazut in grasimi saturate ajuta in prevenirea afectiunilor cardiovasculare

Alimentatia cu continut scazut in grasimi saturate ajuta in prevenirea afectiunilor cardiovasculare
Cercetarile demonstreaza ca 80% din decesele provocate de afectiuni cardiovasculare ar putea fi prevenite, daca s-ar controla optim factorii de risc cardiovascular. Statisticile situeaza Romania pe loc fruntas la mortalitate si incidenta bolilor cardiovasculare (BCV). 42% din decesele inregistrate in randul barbatilor si 55 % dintre cele ale femeilor sunt cauzate de BCV.

„2 din 3 romani mor in urma afectiunilor cardiovasculare, fata de doar 1 din 3 europeni din nucleul traditional al Europei de Vest.”, a declarat Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie.

„In Europa de Vest mortalitatea din cauze cardiovasculare a scazut in ultimele decenii datorita faptului ca aici gravitatea factorilor de risc cardiovascular a fost pe deplin inteleasa de populatie ca urmare a programelor de preventie derulate de autoritatile implicate. Oamenii au inceput sa faca schimbari in ceea ce priveste principalii factori de risc cardiovascular – alimentatia cu un continut ridicat de grasimi saturate si sare, lipsa miscarii, fumatul – si rezultatele se vad!”, a declarat Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation, prezent la intalnirea membrilor Forumului National de Preventie cu tema „Preventia cardiovasculara in actualitate. Programe de succes in Europa”, organizata de Societatea Romana de Cardiologie, cu sprijinul Becel.

In cadrul acestei intalniri s-a discutat situatia alarmanta a ratei deceselor din cauze cardiovasculare in Romania si s-au indicat cateva masuri clare cu aplicabilitate imediata pentru populatie in prevenirea afectiunilor cardiovasculare. La intalnire au participat peste 30 de specialisti romani din diverse ramuri medicale. Prezenta Prof. Dr. Pekka Puska, Presedintele World Heart Federation si coordonatorul unor programe de preventie de succes la nivel european, confirma interesul si hotararea comunitatii stiintifice internationale de a lupta impotriva bolilor cardiovasculare. Specialistii prezenti au sustinut aplicarea unor masuri clare care pot genera beneficii substantiale in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei prin schimbari simple in alimentatie, renuntarea la fumat si includerea a 30 de minute de miscare zilnica printre activitatile cotidiene.

Specialistii au adoptat Declaratia de la Barcelona privind importanta Calitatii Grasimilor din Alimentatie.

Pentru a preveni afectiunile cardiovasculare trebuie redus consumul alimentelor bogate in grasimi saturate si trans (asa cum sunt untul, branzeturile grase, carnea grasa, sau produsele prajite in grasimi animale). In schimb, acestea ar trebui inlocuite cu produse cu un continut scazut de grasimi saturate si trans, bogate insa in grasimi nesaturate si grasimi esentiale polinesaturate. Este vorba despre produse precum uleiurile vegetale, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia, uleiul de rapita, uleiul de masline, produsele obtinute din acestea, margarinele tartinabile superioare si maionezele de calitate, fructe oleaginoase, peste gras.

Iata care sunt recomandarile de consum in ceea ce priveste diferitele tipuri de grasimi:

– Cantitatea totala de grasimi: nu ar trebui sa…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

coolinaria.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu