Sanatate Sfaturi si sugestii

Alcoolul consumat in cantitati moderate poate preveni osteoporoza!

Alcoolul consumat in cantitati moderate poate preveni osteoporoza!Medicii de peste ocean de la Universitatea Oregon din Statele Unite ale Americii au socat comunitatea stiintifica medicala cu rezultatele unui studiu recent unde se afirma in mod paradoxal faptul ca un consum moderat de alcool ar putea preveni aparitia osteoporozei la femeile trecute de prima tinerete.

Pana in prezent se stia faptul ca alcoolul este un factor major de risc pentru dezvoltarea osteoporozei, femeile fiind sfatuite sa se fereasca de consumul de alcool sau sa consume alcool, dar sporadic si in cantitati mici. Iata insa ca nu e chiar asa, alcoolul putand sa aiba un impact pozitiv asupra metabolismului femeilor trecute de 30 de ani, unde cresterea oaselor a incetat de cativa ani buni de zile.

Pentru adolescente si femeile tinere, unde cresterea oaselor este inca in curs de desfasurare, consumul de alcool este complet contraindicat si de asemenea consumul de tutun sau droguri, toate acestea putand bloca acest proces, dand peste cap din acest motiv si metabolismul normal al femeii in cauza.

Pentru a-si demonstra teoria, cercetatorii americani au folosit un grup de 40 de femei aflate deja la menopauza, care au consumat de-a lungul vietii alcool cu moderatie si care nu au folosit nici o forma de tratament pe baza de hormoni recomandata pentru prevenirea osteoporozei. Alaturi de consumul moderat de alcool, subiectii umani au practicat de asemenea o dieta corecta si un stil sanatos de viata, miscare fizica, socializare si alte masuri corecte de evitare a stresului si a altor factori de risc pentru sanatatea lor.

In urma testelor medicale intreprinse intr-o prima faza asupra celor 40 de subiecti, care nu au mai consumat deloc alcool timp de 2 saptamani, s-a descoperit faptul ca riscul de fractura si implicit de contractare a osteoporozei crescuse amenintator, la numai o zi dupa reluarea consumului de alcool de catre femeile din grupul-tinta cercetatorii descoperind insa ca riscurile pentru sanatate erau iarasi simtitor reduse, sistemul osos nemaifiind afectat intr-o asa mare masura ca in perioada initiala cand nu s-a consumat deloc alcool.

In concluzie, ca alternativa la tratamentele medicamentoase si terapiile scumpe pentru prevenirea osteoporozei, medicii americani recomanda femeilor trecute de prima tinerete sa practice un stil sanatos de viata, o dieta corecta, multa miscare fizica, dar si sa consume cu moderatie alcool, alcoolul fiind, in opinia lor, un "medicament" mai ieftin si la fel de eficient ca si terapiile consacrate pentru prevenirea osteoporozei.

Indiscutabil ca doar consumul de alcool nu va aduce beneficii pentru sanatate, in absenta unei diete corecte si a miscarii fizice alcoolul devenind un factor serios de risc pentru sanatate, doar in combinatie cu o alimentatie echilibrata si un stil activ de viata, recomandarea medicilor americani putand avea efectele dorite, respectiv reusindu-se cu succes sa se previna degradarea sistemului osos printr-un consum moderat de alcool.

Studiul intreprins de savantii de peste ocean a starnit mari controverse in comunitatea medicala internationala, dar nu a fost deocamdata contrazis de nimeni cu niste argumente stiintifice solide, sugestia americanilor pentru un consum moderat de alcool la femeile trecute de 30-40 de ani constituind, asa cum stau lucrurile pana in prezent, o alternativa viabila la terapiile standard de prevenire a osteoporozei.