Sanatate Sfaturi si sugestii

Ajutor! Nu mai vad sa citesc bine

Ajutor! Nu mai vad sa citesc binePana nu demult, in fiecare duminica te retrageai in coltul tau preferat din casa sau din parc si devorai cel putin jumatate de carte. Citeai si la metrou, in autobuz sau in tren si oricand aveai putin timp doar pentru tine. In ultima vreme insa, vederea ta a devenit neclara si cititul s-a transformat dintr-o activitate placuta intr-una obositoare.

Nu trebuie sa te alarmezi. Cel mai probabil suferi de presbiopie, o afectiune destul de raspandita printre persoanele care au trecut de 40 ani. Pe langa vederea neclara, presbiopia se mai manifesta si prin dureri de cap, oboseala la nivelul ochilor, ameteli sau somnolenta.

Prevenire
Cu sau fara voia noastra, la un moment dat in viata cu totii vom suferi de presbiopie. Intre timp, putem incerca sa intarziem cat mai mult aparitia bolii, lucru posibil daca adoptam un stil de viata sanatos. Ar fi de preferat sa renuntam la fumat, sa facem miscare si sa ne pastram o greutate optima a corpului consumand cat mai multe fructe si legume in stare naturala.

Cele mai bune alimente pentru ochi sunt: morcovii, cu un continut ridicat de betacaroten, broccoliul, care are vitaminele A si E, calciu, fier si un continut de vitamina C mai mare decat cel al portocalelor, somonul, bogat in acizi grasi Omega 3, strugurii si afinele, care ajuta ochii la vederea nocturna si spanacul, care contine fier, calciu, vitamina C, betacaroten si luteina.
Solutii

Desi presbiopia nu poate fi tratata pentru ca ea nu este o boala, ci o afectiune care apare la oricine mai devreme sau mai tarziu, ea poate fi corectata cu ajutorul unor lentile progresive de calitate. Aceste permit trecerea treptata de la un camp apropiat la unul indepartat, redand claritatea vederii.

Vederea incetosata este primul simptom cu care se confrunta pacientii care sufera de presbiopie. Acestia incep sa aiba dificultati in a privi lucrurile aflate intr-un camp vizual apropiat, precum ceasul de la mana sau telefonul. Lentilele potrivite pot rezolva aceste inconveniente, chiar si pentru pacientii care purtau deja ochelari de vedere. Lentilele progresive de calitate adapteaza gradual vederea, de la un plan indepartat, la unul apropiat, eliminand orice urma de disconfort”, spune dr. Horia Pirga, medic specialist Essilor.

Daca ai peste 40 de ani, programeaza-ti cat mai repede o vizita la medicul oftalmolog. Daca ai nevoie de ochelari, asigura-te ca ai ales o pereche de lentile de calitate.


 


 


 


 

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu