Sanatate Sfaturi si sugestii

Abecedarul de Nutritie

Abecedarul de NutritieCum asociem alimentaţia echilibrata cu un stil de viata sanatos

„Abecedar de Nutritie”, probabil cea mai importanta carte de nutritie de la profesionisti pentru publicul larg, cuprinde 10 lectii despre ce înseamnă Alimentatia Sanatoasa si beneficiile ei.

Ce mâncăm? Când mancam si in ce cantitate? Sunt doar cateva intrebari la care “Abecedarul de Nutritie” ne raspunde. Acest ghid complet de alimentatie sanatoasa bazat pe cele mai noi date din domeniueste realizat de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si o personalitate cu autoritate in domeniul medical, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun.

Prima lectie a abecedarului ne invata cum sa urmam un stil de alimentatie corect si echilibrat, pas cu pas, prin consumul moderat si variat de alimente si preparate culinare apetisante si sigure. Specialistii în nutritie au demonstrat în acest sens că scopul alimentatiei corecte este de a realiza un echilibru caloric si nutritiv, pentru a ne asigura de energia de care avem nevoie zi de zi.

Aflam din Abecedarul de Nutritie si informatii despre ce inseamnă„echilibrul nutritional. Potrivit autorilor, pentru a atinge acest echilibru, hrana trebuie sa contina substantenutritive în urmatoarele proportii: glucide – 50-55%, proteine – 15-20% si lipide – 30-35%.

În ceea ce priveste consumul de lichide, o alimentatie sanatoasa este completata de2-3 litri de lichide necalorice zilnic. Alte sfaturi de luat în calcul pentru o alimentatie corectă si echilibrata, oferite de prof. univ. dr. Nicolae Hancu, sunt: sa servim micul dejun acasa, nu în masina sau pe strada, sa nu sarim peste pranz si sa luam cina intre orele 19:00-21:00.
 
O alta lectie de nutritie si sanatate a ghidului ne propune asocierea alimentatiei sanatoase cu un stil de viata sanatos, urmat in paralel. Un stil de viata sanatos nu inseamna doar urmarea unui program de alimentatie corect si echilibrat, ne atrage atentia prof. univ. dr. Nicolae Hancu, iar o alimentatie sanatoasa va fi pe deplin eficienta doar daca este asociata cu celelalte componente ale unui stil de viata sanatos: activitatea fizica, somnul odihnitor, moderatia in consumul de alcool si renuntarea la fumat.

Astfel, pentru ca regulile si sfaturile pentru o nutritie sanatoasa sa produca cele mai mai bune efecte, vom face zilnic activitate fizica de intensitate moderata, timp de 30-60 de minute, sub forma de plimbari si alergari in aer liber, inot, exercitii la sala de fitness sau acasa, pe banda si bicicleta etc. Regula somnului sanatos si odihnitor presupune 7-9 ore pe noapte, dintre care minimum o ora inainte de miezul noptii.

Respectand in paralel toti acesti pasi, vom obtine cele mai bune rezultate ale procesului de alimentatie sanatoasa: mentinerea sanatatii organismului, modelarea corpului, controlul apetitului alimentar, un somn mai bun, dar si amplificarea tonusului psihic.

Despre toate acestea, precum si despre beneficiile unei alimentatii sanatoase in viata de zi cu zi, puteti citi in „Abecedar de Nutritie”, ghidul tau expert in nutritie si alimentatie, care te învata in 10 pasi simpli cum sa fii propriul tau nutritionist! Cartea include principalele reguli de nutritie populatională, necesare pentru o buna functionare a organismului, precum si toate informatiile utile pentru un stil de viata sanatos.

Diana Ilie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu