Mitul 6: Slabesti mai usor daca mananci alimente pentru diete.
Teoretic: Consumand alimente sarace in grasimi si carbohidrati si cu indulcitori artificiali poti slabi fara sa simti ca renunti la ceva.
In realitate: Mai putini carbohidrati sau grasimi nu inseamna neaparat mai putine calorii. In plus, alegand acest tip de alimente ai tendinta de a manca mai mult, deoarece ai impresia ca poti compensa prin cantitate lipsa grasimilor sau a zaharurilor, de exemplu.
Ce trebuie sa faci: Nu te grabi sa devorezi alimente pe care scrie „Low-fat” sau „Light”! Citeste mai intai eticheta si vezi exact cate calorii are o portie. S-ar putea sa ai surpriza de a descoperi ca are cam tot atatea calorii cat o portie dintr-un produs asemanator, care nu este vadut ca produs pentru dieta si este chiar mai ieftin. Poti consuma mai putine calorii si alegand produse care contin grasimi. Grasimile fiind mai satisfacatoare gustativ si digestiv, vei constata ca te saturi mai repede. Trebuie doar sa ai grija sa consumi grasimi bune.
Mitul 7: Grasimile ingrasa.
Teoretic: In timp ce un gram de carbohidrati sau unul de proteine au cate 4 calorii fiecare, un gram de grasimi are 9 calorii. Asta ar insemna sa eviti grasimile in alimentatie daca vrei sa slabesti.
In realitate: Nu grasimile sunt neaparat problema. Este adevarat ca alimentele care contin grasimi tind sa aiba mai multe calorii, insa consumand si o cantitate mica de grasimi in dieta ta zilnica te vei simti mai satula, astfel vei manca mai putin. In plus, grasimile au capacitatea de a face alte alimente sanatoase, precum legumele de exemplu, sa capete un gust mai bun si mai satisfacator. Astfel, o cantitate mica de grasimi te va „convinge” sa mananci mai multe legume si mai putin din alte alimente pline de calorii.
Ce trebuie sa faci: Alege grasimile bune si nu renunta la ele, insa nici nu exagera! Grasimile bune sunt cele monosaturate si polinesaturate si poti afla de pe ambalajul produselor care alimente le contin. Cateva exemple de alimente cu grasimi bune sunt maslinele, pestele si semintele oleaginoase (nuci, alune, migdale si altele). Ce fac aceste grasimi? Spre deosebire de cele saturate si hidrogenate, pe care trebuie sa le reduci sau chiar sa le elimini de tot (se gasesc in carnea de vita, in lactatele integrale, in semi-preparate, in margarina si in prajeli), grasimile bune nu cresc nivelul colesterolului si nici riscul de afectiuni cardio-vasculare.
Mitul 8: Consumarea carbohidratilor si a proteinelor la mese diferite ajuta la slabit.
Teoretic: Se crede ca digestia se imbunatateste cand cele doua tipuri de nutrimente sunt consumate separat, deoarece necesita enzime diferite pentru a fi matbolizate.
In realitate: Aparatul digestiv este perfect capabil sa se ocupe de diferite tipuri de alimente in acelasi timp. Nutritionistii sustin ca nu exista nici o dovada ca separarea proteinelor de carbohidrati in consum ajuta in vreun fel digestia sau scaderea in greutate. Din contra, mesele care imbina fibrele (carbohidratii) cu proteinele sunt mai sanatoase si dau mai multa energie.
Ce trebuie sa faci: Fa cele mai bune alegeri in materie de alimente care contin proteine (carne slaba, lactate degresate, tofu) pentru ca acestea contin o cantitate mai mare sau mai mica de grasimi saturate. In ceea ce priveste carbohidratii, cele mai recomandate sunt alimentele cel mai putin procesate: cerealele integrale, fructele si legumele.
Mitul 9: Laptele ajuta la slabit.
Teoretic: Calciul ajuta la dislocarea depozitelor de grasimi din organism, ceea ce duce la o pierdere mai rapida a kilogramelor in plus.
In realitate: Nu s-a demonstrat stiintific ca lactatele ar avea proprietati magice impotriva grasimilor.
Ce trebuie sa faci: Nu evita lactatele, insa opteaza pentru variantele semi sau degresate, care au mai putine calorii si mai putine grasimi saturate. Calciul este important pentru un organism sanatos, dar daca nu iti plac lactatele poti sa-ti „faci plinul” cu calciu din lapte de soia, suc proaspat de portocale, unele soiuri de peste si legumele cu frunzele colorate in verde inchis.
Mitul 10: Slabesti mai usor daca bei cafea.
Teoretic: Cofeina din cafea iti taie temporar apetitul si creste metabolismul.
In realitate: „Temporar” nu este suficient pentru a te ajuta sa slabesti, indiferent de cate cani de cafea bei intr-o zi. Daca exagerezi cu cofeina te poti alege chiar cu probleme ca insomnie, anxietate si tensiune arteriala crescuta.
Ce trebuie sa faci: Nu e nici o problema daca iti place cafeaua, ceaiul sau alte bauturi care contin cofeina. Poti bea una sau doua cani pe zi, dar ai grija sa nu ignori caloriile pe care le adaugi daca pui zahar sau frisca. Ai grija si cata cafea bei, ca sa nu te alegi cu insomnii sau sa nu dormi bine. Se pare ca lipsa somnului si odihna insuficienta cresc apetitul si preferinta pentru alimente nesanatoase.
Adauga comentariu