Familie Relatii

Pana la ce varsta stai cu parintii?


Familie - Pana cand stai cu parintii

Există părinţi care îşi cocoloşesc copiii şi sunt hiperprotectori şi şi-ar ţine odoarele la sân până la adânci bătrâneţi. Există şi copii care sunt atât de îndrăgostiţi de confortul de acasă încât întârzie tot mai mult momentul luării frâielor destinului în propriile mâini. Majoritatea adolescenţilor însă abia aşteaptă să plece la facultate, să-şi găsească un job şi să fie independenţi, după cum există şi părinţi care, deşi le este greu, înţeleg importanţa „părăsirii cuibului”.

Mă încadrez în categoria celor care au zburat de acasă de acum au terminat liceul. Abia aşteptam să fiu pe propriile picioare şi, cu toate acestea, când m-am trezit singură într-un oraş străin, cu oameni străini, cu o viaţă nouă, m-am panicat un pic şi am plâns un pic şi o sunam săptămânal pe mama să îi spun că vin acasă. Încet încet însă mi-am făcut prieteni şi m-am îndrăgostit de noua mea condiţie şi îmi crescuse un orgoliu nemăsurat că mă puteam descurca singură. Şi acum părinţii îmi poartă de grijă şi nu ştiu ce să-mi mai facă atunci când merg acasă, dar nu pentru că nu m-aş descurca singură ci din dorinţa de a simţi în continuare că au o anumită responsabilitate. Le mulţumesc că mi-au dat voie să zbor atunci când am vrut, că nu mi-au retezat aripile de teamă să nu cad cumva de undeva de sus, căci tocmai căderile şi ridicările succesive m-au ajutat să mă maturizez.

Nu ştiu până la ce vârstă trebuie să stai cu părinţii şi să depinzi total de ei. Consider că este bine să iei viaţa în piept imediat ce devii activ pe piaţa muncii. Şi dacă tânărul nu se dă dus de acasă, este bine ca părinţii să îşi calce pe inimă şi să „îl dea afară” căci, altfel, copilul va fi incapabil să mai înveţe să se descurce singur. Un exemplu în acest caz este o poveste reală, care a fost şi mediatizată de altfel, a unui tânăr de treizeci şi ceva de ani care, rămas la această venerabilă vârstă pentru prima dată singur acasă (părinţii plecând în vacanţă) a făcut un atac de panică.

foto Northfoto

Raluca Alupoaie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu