Auto-cunoastere Relatii

Invata din propriile greseli!

Invata din propriile greseli!Exista un vechi proverb: “Trebuie sa invatam din trecut, pentru a nu repeta aceleasi greseli!”
 
Eu stiu cum sunt oamenii, pentru ca sunt om si traiesc printre ei zilnic; si am descoperit ca omul este singurul animal care se loveste de acelasi prag de zece ori pana invata sa paseasca peste. Nimeni nu traieste viata in locul tau! Nu poti sa spui: “Azi nu am chef sa fiu eu, asa ca am sa imprumut destinul altei persoane, sa vad cum este”. Tu esti tu si nimeni nu poate sa aiba aceleasi trairi ca tine, pentru ca nimeni nu poate trai prin ochii tai. Este propria ta viata, propria ta experienta. Sunt propriile tale greseli, din care inveti sau nu. Si greselile sunt uneori o alegere, pe care tu le faci constient! Uneori, pentru tine, o anumita greseala valoreaza mai mult decat consecintele. De aceea, fiecare viata este unica. Alegerile sunt diferite, in functie de nevoile, dorintele si asteptarile tale.
 
Fiecare generatie invata din experienta proprie, nu din experienta altor generatii! Poti sa te lasi inspirat de trecut, poti sa te ghidezi dupa acesta, sa vezi cam ce s-ar putea intampla in aceleasi conditii. Dar pana nu te vezi tu pus in fata faptului implinit, pentru tine, trecutul este ca o poveste, care se poate intampla sau nu. De aceea, trebuie sa inveti din greselile tale. Indiferent cat de mici sunt, toate au scopul de a te ajuta sa te ghidezi spre ceea ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci, pentru a avea o viata mai frumoasa. Este foarte important sa iti asculti instinctul si sa nu te arunci niciodata cu capul inainte. Analizeaza, cantareste si fii atent atunci cand faci o alegere.
 
Intotdeauna, indiferent de planurile tale si de siguranta si increderea pe care o ai, trebuie sa ai in spate un plan B, un plan C. Nu te lasa niciodata descoperit, mereu asigura-te ca ai o portita de scapare. Fii suficient de istet si destept incat sa poti concepe ca, uneori, asteptarile tale pot fi inselatoare, insa si capabil sa scoti asul din maneca si sa faci fata cu brio provocarilor.
 
Ce poate sa invete cineva din experienta altcuiva? Invatam doar din propriile experiente si greseli. Pentru ca ele ne transforma in ceea ce suntem astazi, ele ne contureaza propria persoana, atitudinea si caracterul. Noi nu devenim noi insine invatand din greselile altora, ci din greselile noastre.
 
Nu-ti fie teama sa gresesti, pentru ca e ca si cum ai spune ca iti este frica sa traiesti! Greselile sunt profesorii din scoala de zi cu zi, care te vor ajuta sa evoluezi si sa descoperi cine esti si ce vrei sau nu vrei de la viata!

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu