Dragoste si Sex Relatii

Banii in relatia de cuplu

Banii in relatia de cupluDaca amandoi castiga la fel de bine, atunci rar vor fi discutii in privinta banilor. Insa, daca unul dintre cei doi castiga mai putin sau chiar deloc, atunci incep conflictele interminabile sau micile certuri ce se intind pe zile intregi.
           
Situatia nu este diferita nici in cazul in care cel care nu are bani crede ca e seful in relatie si nu face altceva decat sa isi dea cu parerea, insa, practic, nu face nimic. Iar daca cumva incerci sa comunici, acesta intra in defensiva si critica faptul ca tu esti neintelegator si nu ii oferi sprijinul de care are nevoie si nu faci decat sa "ii scoti ochii" pentru fiecare leu cheltuit.
           
Banii sunt mereu o sursa de cearta, iar daca formati un cuplu si nu stiti cum sa va puneti de comun acord in ce priveste sursele voastre de venit, aceasta poate duce chiar si la racirea relatiei. Asa cum cel care are mai putini bani comenteaza si se apara, asa si cel care are banii in relatie se simte folosit si crede ca este bun doar atunci cand deschide portofelul.
           
Situatia se schimba insa, in momentul in care cel care aduce mai putini bani este corect si stie ca situatia in care se afla nu este una favorabila, dar incearca prin alte metode sa compenseze faptul ca nu aduce mai multi bani, de exemplu, sub forme gospodaresti: curatenie, plateste toate facturile la timp, se ocupa ca totul sa functioneze bine in casa etc. Astfel, si celalalt partener poate fi mai intelegator si sa priveasca altfel situatia si sa ajunga sa isi sustina si sa isi sprijine partenerul care trece printr-o perioada mai grea.
 
Cele mai dese moduri in care se impart banii in cuplu:
–         fiecare plateste jumi-juma, fie ca e vorba de o iesire sau de plata unei facturi;
–         se pune o anumita suma de bani la comun (indiferent de suma pe care o pune fiecare ).
–         in functie de cine s-a mutat, se subintelege ca gazda trebuie sa plateasca intretinerea si alte cheltuieli din propriul buzunar.
 
Problema banilor in cuplu va fi mereu una foarte sensibila si, daca nu exista comunicare, se ajunge la certuri dese si la numeroase compromisuri pe care, poate, nici unul, nici altul nu doresc sa le faca. Mereu insa trebuie avut in vedere ca, daca ati hotarat sa fiti impreuna, atunci cel mai bine este sa vorbiti cat mai deschis despre buget si fiecare sa cotizeze atat cat poate, in asa fel incat celalalt sa nu se simta doar ca un card pe care il folosesti sa scoti bani la nevoie.

Poate solutia ideala este a bugetului jumi-juma, asa incat nimeni nu are de ce sa se supere, cu micile exceptii cand celalalt vrea sa ofere un cadou, o excursie surpriza sau cand el sau ea platesc totul pentru ca doresc sa faca acest lucru. De aceea, e important ca fiecare sa fie independent din punct de vedere financiar, pentru ca, astfel uniti, puteti sa faceti tot felul de lucruri extraordinare , deoarece "bugetul impreuna" va permite.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu