Auto-cunoastere Relatii

Anxietatea, duşmanul ascuns din viaţa noastră

Anxietatea – duşmanul ascuns din viaţa noastră

Anxietatea ne înconjoară în orice moment al vieţii, fie că este vorba de o situaţie extremă (cum ar fi un examen sau o experienţă neplăcută), fie că este vorba de viaţa de zi cu zi. Anxietatea este un aspect normal al vieţii noastre, care ne activează mecanismele de supravieţuire şi ne ajută să fim mai eficienţi în situaţii de criză.

Cu toate acestea, în unele cazuri, anxietatea poate scăpa de sub control şi poate interfera în starea noastră psihologică. După depresie, anxietatea este cea mai comună afecţiune psihologică. Ea poate fi specifică, legat de anumite situaţii: anxietatea socială, fobii, teama de vorbit în public, stresul post-traumatic, agorafobia, tulburări obsesiv compulsive.

"Anxietatea stă la baza atacurilor de panică şi, alături de depresie, este, din păcate, printre cele mai comune afecţiuni ale oamenilor din ziua de azi "  declară Cazaceanu Anca, psihologul clinicii Hilmi Medical Center.

Cum diferă un atac de anxietate de unul de panică?

Atacul de anxietate poate fi descris ca o variantă mai uşoară a unui atac de panică. Cu toate acestea, acesta nu trebuie ignorat, deoarece poate fi recurent şi să ajungă să ne condiţioneze modul în care ne purtăm în anumite situaţii.

Ce se întâmplă mai exact? Dintr-o dată, simţi că ceva nu este bine. Poţi simţi că pierzi controlul şi poţi experimenta simptome fizice care mimează serioase probleme de sănătate. Te simţi copleşit de situaţie şi un moment de frică  pune stăpânire pe tine.
Poţi simţi simptome fizice precum: dureri în piept, bătăi rapide de inimă, transpiraţie şi senzaţia de cald sau rece, probleme cu respiraţia, dureri de stomac şi ameţeli.
Este foarte important să consultăm un psiholog sau un psihoterapeut dacă simţim că nu putem controla aceste momente. Anxietatea poate să ne împiedice să ne bucurăm de momente simple, precum întâlnirea unui nou grup de prieteni, prezentarea unui proiect sau îndeplinirea unui succes profesional.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu