Lifestyle Sport

Wakeboarding, un copil rebel al sporturilor nautice

Wakeboarding, un copil rebel al sporturilor nauticeCel mai tanar reprezentant al sporturilor extreme de apa se numeste wakeboarding si a reusit sa se impuna atat de rapid in constiinta iubitorilor de miscare incat in prezent este cunoscut in intreaga lume, foarte multe tari, inclusiv Romania, fondand asociatii sportive nationale pentru promovarea cat mai larga a acestui sport inedit.
 
Fiind o combinatie inspirata de schiul nautic, surfing si snowboarding, sportul de wakeboarding s-a nascut timid in urma cu cateva zeci de ani in urma datorita modificarii placilor folosite la surfing, care nu mai era suficient de palpitant pentru amatorii de sporturi nautice, cerand alte si alte tehnici pentru a potoli dragostea de apa a sportivilor.
 
Numit initial "skurfer" si constand in tractarea cu barca cu motor a unui surfer obisnuit, sportul de wakeboarding a cerut in timp o placa mai adecvata, astfel aparand placa de wakeboard, care se aseamana mai degraba cu cea de snowboard decat cu greoaia placa folosita la surfing. Tot in timp, s-au atasat placii de wakeboard si aripioare, si legaturi pentru picioare, in acest mod nascandu-se de fapt si ceea ce cunoastem in prezent sub denumirea de wakeboarding.
 
Folosind tehnici inspirate din surfing, snowboarding si schiul nautic, sportivul de wakeboarding se poate misca cu o viteza maxima de aproximativ 30 km/h, care ii permite sa realizeze acrobatii foarte complexe si mult gustate de publicul spectator, astfel de tehnici neputand fi observate nici la surfing, schi nautic sau alte sporturi acrobatice de apa, unde lucrurile se desfasoara la viteze ceva mai mari.
 
Gratie aripioarelor cu care este prevazuta placa de wakeboard, sportivii se pot desprinde la dorinta lor din apa, cu tot cu placa, si pot astfel realiza acrobatii foarte apropiate de cele cu care ne-a familiarizat in trecut sportul de snowboarding. Este un spectacol frumos, care a facut de fapt foarte popular acest nou sport extrem de apa.
 
Si in Romania, sportul de wakeboarding este in prezent foarte iubit si tot mai popular de la an la an, existand asociatii sportive care se lupta de ceva vreme sa promoveze mai larg acest sport si la noi in tara. Un sport extrem mai putin periculos decat surfingul, dar si mult mai acrobatic, wakeboardingul va inregistra cu siguranta dublarea numarului de fani in anii care vin, fapt imbucurator deopotriva pentru destinul acestui sport cat si pentru succesul promovarii miscarii fizice la marele public.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu