Educatie Lifestyle

Toata lumea vorbeste despre asta!! Afla si tu despre ce este vorba!

Toata lumea vorbeste despre asta!! Afla si tu despre ce este vorba!Da, ai ghicit! Toate website-urile sunt pline cu poza statuii lui Traian. Dar cum a ajuns aceasta sculptura faimoasa? Oare Vasile Gorduz a stiut ce succes va avea capodopera sa?

"Statuia imparatului Traian, din Bucuresti, este o opera a sculptorului Vasile Gorduz, amplasată de Primaria Capitalei pe treptele Muzeului National de Istorie a Romaniei. Monumentul, dezvelit la 29 aprilie 2012, cu o înăltime de 2,15 metri, este turnat din aproximativ 500 de kilograme de bronz si il reprezintă pe imparatul Traian, stand in picioare gol (nud), tinand in brate o vietate fantastica, rezultată din contopirea intre Lupa Capitolina, cu trei tate, simbolizand latinitatea poporului roman, din al carei cap sucit spre stanga iese parca fluturand un trup de sarpe, incercand sa sugereze standardul de lupta al dacilor, un dragon format prin ingemanarea a doua animale: capul de lup si trupul de sarpe , reprezentand mitul genezei daco-romane a poporului roman.“ (Wikipedia)

Acestea fiind spuse, noi nu putem decat sa credem ca intentia sculptorului a fost una serioasa, desi nu asta reiese din opera sa, care este mult prea explicita. Si de ce ar fi imparatul Traian gol?

Foarte multi critici sunt de parere ca sculptura nu are o logica. Mainile imparatului sunt intr-o pozitie ciudata, care nu ar sugera nici pe departe faptul ca ar tine o lupoaica in brate. Ei mai spun ca, probabil, sculptorul se gandise la altceva initial, apoi a venit cu o alta idee. In cele din urma, ideea a fost salvatoare si i-a adus faima si recunoastere. Cu toate ca nu prin meritele sale, ci prin faptul ca sculptura poate fi usor interpretata si parodiata.

Si cum romanii sunt inventivi, ei au venit cu tot felul de propuneri, care mai de care mai ciudate. Ba mai mult, a aparut si o pagina de facebook dedicata statuii!

Apreciem opera domnului Vasile, dar recunoastem ca ne amuza in aceeasi masura. Am ales cateva propuneri, ca sa va destindeti si voi. Care vi se pare cea mai amuzanta?

Diana Ilie

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu