Gatitul sanatos tine mai putin de arta desavarsita a maestrilor culinari si mai mult de regulile stricte de igiena si preparare a alimentelor precum si de calitatea tuturor ustensilelor folosite la gatit si la curatenia din bucatarie.
Tehnicile de gatit utilizate in propria gospodarie sunt esentiale pentru sanatatea noastra deoarece vom consuma in mod frecvent mancarea de casa si, destul de rar, mancarea preparata la restaurant sau in alte gospodarii.
Stiintific, s-a stabilit deja ca cele mai sanatoase alimente sunt cele preparate la abur sau fierte simplu, cele preparate la cuptorul obisnuit si cele preparate la gratar, fara ulei sau doar cu foarte putin ulei vegetal.
La cuptor, de exemplu, exista inca ideea gresita ca putem prepara preponderent aluaturile si deserturi variate, dar adevarul este ca trebuie sa ne obisnuim sa gatim la cuptor si felurile principale precum carnea de pasare, pestele, legumele si chiar si fructele. Astfel este mai sanatos si destul de simplu de preparat.
Gratarele sunt si acestea baza unor mese sanatoase, dar si in acest caz se uita prea des ca nu doar carnea poate fi preparata la gratar, dar si legumele sau fructele merita sa fie gatite astfel deoarece vor fi nu doar mai gustoase, dar si mai sanatoase pentru noi. Singura atentionare in acest caz este sa se reduca la minimum uleiul folosit si sa se indeparteze cu grija marginile carbonizate la final.
Mancarea preparata la abur sau fiarta in apa sau in zeama de carne ori de legume este si aceasta foarte sanatoasa si gustoasa, dar merita acordata o atentie speciala la temperaturil…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu