Lifestyle Sport

Sportul de performanta nu este posibil fara o dieta sustinuta ca pentru campioni

Sportul de performanta nu este posibil fara o dieta sustinuta ca pentru campioniTalentul innascut al multor tineri implicati in sportul de performanta in ziua de azi este adesea umbrit de o nutritie proasta, acestia reusind sa inregistreze succese bune in prima parte a evolutiei lor ca sportivi de top, dar scazand mult mai apoi din cauza alimentatiei incomplete si a lipsei unui nutritionist bun alaturi de dansii care sa ii ghideze si sa le formeze cele mai sanatoase obiceiuri alimentare, esentiale pentru performanta lor viitoare.

Multa lume stie ca musculatura are un rol deosebit pentru practicarea oricarui sport de performanta si este foarte adevarat acest lucru, dar mai putini stiu si faptul ca nu doar proteinele vor ajuta la cresterea masei musculare ci si un bun aport de carbohidrati, care dau multa energie si care trebuie introdusi la masa cu cel putin 4 ore inainte de a se face efortul fizic intens cerut de practicarea zilnica a unui sport.

Similar cu grupa carbohidratilor, si grasimile sunt esentiale pentru alimentatia sportivilor de perfomanta, fiind chiar indicat sa se faca si mici depozite de grasimi in perioada antrenamentelor dure pentru ca organismul sa le poata arde si pe acestea atunci cand este epuizat de alte resurse, iar sportivul sa isi poate incheia pregatirea zilnica nu mai repede decat s-a prevazut.

Mesele de proteine sunt cheia succesului unui sportiv insa aici treaba devine brusc mai complicata intrucat sursele cele mai bune de proteine sunt si in prezent discutate aprins in lumea specialistilor, iar in plus fiecare sport va necesita un anume aport de proteine si doar din sursele recomandate de catre nutritionistul profesionist. Lichidele vin apoi sa completeze obligatoriu toate mesele pe baza de proteine, fiind la fel de importante la dieta sportivilor ca si mesele zilnice si consistente.

Apa si antioxidantii sunt o alta categorie de nutrimente decisive pentru stimularea randamentului sportiv, apa putand fi uneori alternata si cu laptele pentru o buna hidratare, dar trebuind sa se consume des ca atare si nu indulcita sau combinata cu cine stie ce alte alimente. Suplimentele vor veni sa ofere si antioxidantii care sa ajute la reglarea tuturor proceselor din organism, iar in rest va fi nevoie de suficienta odihna pentru a se permite organismului sa se refaca complet si din punct de vedere nervos si nu doar fizic.

Sportul de performanta nu se poate deci face in absenta unei alimentatii prescrisa de cei mai buni nutritionisti, existand sanse de succes in prima parte a traseului sportivului, dar mai apoi intervenind uzura accelerata a organismului ca urmare a absentei de nutrimente din dieta si a exceselor ascunse care pot fi facute prin selectarea gresita a ingredientelor in meniurile zilnice. Se recomanda de aceea tuturor celor care sunt implicati in sportul de performanta o atentie mai mare acordata alimentatiei si de asemenea contactul des cu un nutritionist profesionist, capabil sa le ofere cele mai bune informatii cu privire la dieta lor de adevarati campioni.

foto Northfoto