Disparitia unor specii de animale a fost candva parte a unui proces mai larg de evolutie, cand capacitatea de adaptare la conditii vitrege de viata era esentiala pentru supravietuire, iar cei mai slabi dispareau aproape "peste noapte" din aceasta cauza.
In prezent insa evolutia pare a fi luat o lunga pauza, procesul de exterminare a speciilor animale continuand insa sa fie intretinut artificial de catre om care este probabil la ora actuala cea mai mare amenintare pentru tot felul de organisme, de la cele mai simple si pana la cele mai complexe.
Spre deosebire de om, care are acces la o tehnologie avansata si inspaimantator de prost utilizata, animalele continua sa isi traiasca viata dupa aceleasi legi naturale ca si cu milioane de ani in urma, supravietuirea ramanand obiectivul lor principal si nu dominarea altor specii asa cum este cazul omului.
Departe de a-si pune tehnologia si eforturile in slujba incurajarii evolutiei speciilor si a protejarii acestora, omul se pare ca a reusit sa blocheze definitiv procesul de evolutie, tot mai multe specii disparand sau aflandu-se in curs de disparitie din acesta cauza. Cateva dintre acestea sunt si:
– Iacul salbatic din Tibet
– Ursul panda gigant
– Balena cenusie
– Somonul de Atlantic
– Leopardul
– Gorila de munte
– Urangutanul
– Porumbelul calator
– Pelicanul alb etc.
Europenii si mai apoi americanii se fac principalii vinovati pentru disparitia progresiva a unor specii animale din multe colturi ale lumii si nu doar din vecinatatea celor doua continente. Printr-o activitate economica agresiva si iresponsabila, s-au produs adevarate dezastre de tip ecologic, iar suplimentar comertul salbatic cu animale din secolele trecute a agravat simtitor lucrurile.
Eforturi destul de mari se depun in prezent pentru a opri acesta "involutie" a speciilor, uneori reusindu-se salvarea unei intregi populatii si repunerea acesteia in circuitul evolutiei, dar de cele mai multe ori nemaiputandu-se face nimic altceva decat sa se asiste cu neputinta la un deznodamant trist care ar fi putut fi prevenit prin organizare si eforturi pe masura.
La sfarsitul secolului 20 au fost initiate mai multe actiuni in directia salvarii mai multor specii de animale in curs de disparitie, iar rezultatele obtinute atunci pareau a fi promitatoare insa lucrurile au evoluat inspre rau odata declansat masivul proces de imigratie provocat de caderea fostului bloc comunist si formarea Uniunii Europene, in prezent nemaiexistand nici interes si nici fonduri pentru a se putea demara proiecte la fel de importante ca cele duse la bun sfarsit in trecut.
Multe specii de animale vor mai disparea probabil in decursul vremii, iar acest lucru se va intampla in mare masura tot din cauza interventiei omului care, paradoxal, desi se afla in varful scarii evolutiei alege sa anuleze complet nu doar cresterea naturala a vietii, dar si propria sa specie ca rezultat indirect al actiunilor sale. Nimeni nu va fi capabil sa schimbe acest trist deznodamant decat probabil dumnezeu, dar cine stie daca si dansul mai este prezent printre noi sau a ales sa ne intoarca spatele, de data aceasta pentru totdeauna….
Adauga comentariu