Educatie Lifestyle

Spain/ Sate de vanzare

Spain/ Sate de vanzareÎn scopul de a încuraja dezvoltarea economică a țării, care în ceea ce privește economia stă destul de rău, autoritățile spaniole și băncile locale au decis să facă o mișcare neobișnuită – au oferit spre vânzare sate la preţuri incredibil de mici.

Unul dintre aceste sate, Esbladu, este la ceva mai mult de o oră de condus de la Barcelona. Preţul acestui sat este în jur de 280.000 de euro. Acest preț include site-ul complet: crama, o biserică și 14 case abandonate de mai bine de 60 de ani.

Satul are o populație de un singur om, vinificatorul Ramon Martin, care speră că cumpărătorul, în cazul în care acesta apare, se va întoarce la viața satului și va încuraja dezvoltarea. "Mi-ar plăcea să vină la sat oameni care iubesc natura", a declarat Martin pentru RT.

Aproximativ 3.000 de sate din Spania nu au locuitori, și peste o sută dintre ei sunt în Catalonia, potrivit Institutului Național de Statistică Spaniol (INE). Anii 50 au cunoscut o explozie al abandonului rural, care a înmulțit satele nelocuite. Și astăzi, procesul de îmbătrânire a celor care trăiesc în sate mici ar putea creşte cifra. Spania, potrivit datelor INE, are în prezent 3051 de sate nelocuite. Cele mai multe dintre ele sunt situate în partea de nord: Galicia și Asturias. În Catalonia există 114 sate (122, în funcție de IDESCAT) și cele mai multe dintre ele, 48, sunt situate în provincia Lleida. Girona are aproximativ 30 de sate nelocuite, Barcelona 29 și, în cele din urmă, Tarragona dispune de 7 locuri goale. Şi 18% dintre comunele cu mai puţin de 200 de persoane şi-au pierdut populația din 1998, potrivit datelor furnizate de Idescat. În fruntea listei de scădere a populației sunt Lladurs (Solsona), Almatret (Segrià) și Bassella (Alt Urgell), ale căror standarde au scăzut cu aproape 30% în ultimul deceniu, potrivit lavanguardia.com.

Citeste mai mult aici.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu