Casa si gradina Lifestyle

Solutii pentru indepartarea petelor si a mirosurilor neplacute

Solutii pentru indepartarea petelor si a mirosurilor neplacuteMirosurile grele si neplacute pe care le poate lasa un patruped in locuinta noastra reprezinta unul dintre motivele pentru care unii iubitori de animale renunta definitiv la compania prietenilor lor necuvantatori, iar asta sa intampla mai ales atunci cand, alaturi de mirosuri, animalele mai lasa si tot felul de pete si urme greu de sters atat pe podea cat si pe paturi si mobila cumparata cu mari sacrificii.

Majoritatea posesorilor de animale de companie au identificat din fericire mijloace eficiente de indepartare a petelor si a mirosurilor pe care le poate lasa un animal "prost-crescut", preventia adecvata si prezenta prompta la locul "crimei" fiind de maxima importanta pentru mentinerea locuintei la un grad de curatenie acceptabil, lucru posibil chiar si atunci cand in casa sunt adapostite mai multe animale de companie.

Mirosul de urina si petele lasate de urina pe podea sau in alte locuri din casa sunt foarte suparatoare si destul de greu de indepartat daca nu se iau masuri pe loc, imediat dupa ce animalul, pisica sau catel, a urinat din abundenta intr-unul dintre locurile considerate a fi tocmai potrivite pentru aceasta activitate. Urina poate fi rapid curatata cu absorbante, apa si ceva solutie de curatat, dar numai in situatia in care se actioneaza cu promptitudine.

In mod paradoxal, fecalele lasate de animalele de companie prin casa nu reprezinta o problema chiar atat de grava ca cele generate de urina, fecalele putand fi indepartate chiar si dupa trecerea unui interval mai mare de vreme, iar urmele lasate fiind mai usor de indepartat decat in cazul urinei. Situatia este diferita atunci cand fecalele sunt moi sau apoase, in aceasta situatie fiind mult mai dificil de remediat aceasta problema.

Este esential sa se aleaga intotdeauna solutii de curatat prietenoase cu mediul si deloc periculoase pentru sanatatea animalelor de companie, la ora actuala existand pe piata destul de multe astfel de produse de unde sa se poata face o selectie optima de materiale si solutii de curatat care sa actioneze cu eficienta si sa nu cauzeze probleme de sanatate animalelor de companie care ar putea linge locul cu pricina dupa ce a fost curatat.

Samponul special destinat spalarii animalelor de companie poate, de exemplu, sa fie folosit pentru indepartarea urinei si a mirosului de pe covoare, acest produs necontinand substante toxice pentru animalul de companie. Dupa aplicarea unei doze mici de sampon pe locul cu pricina, se poate apoi folosi apa minerala pentru diluarea samponului, aceasta solutie diluata putand fi lasata asa pe covor pentru circa 7-10 minute. Dupa aceea, se poate freca portiunea de covor afectata cu o carpa moala si curata, mirosul si petele disparand apoi ca prin farmec.

In alte situatii, asa cum este cazul lemnului, fie vorba despre parchet sau mobila, dar si pentru tesaturi sau materiale textile diverse se poate apela la foarte eficientele solutii din enzime naturale pentru uz veterinar, aceste produse ajutand la descompunerea rapida a urinei si indepartarea cu succes a mirosului neplacut. Solutiile pentru curatare cu enzime naturale actioneaza in profunzimea materialului (parchet, textile, etc.) si nu sunt daunatoare pentru animalele de companie.

Alte substante naturale care de asemenea s-au dovedit a fi eficiente pentru indepartarea mirosurilor si petelor lasate de animalele de companie sunt si:

1. Bicarbonatul de sodiu ajuta la absorbirea mirosurilor si curatarea petelor si este mai eficient in combinatie cu apa minerala sau sifon decat daca este dizolvat in apa calduta. Nu este recomandat totusi pentru mobila sau covoare scumpe, putand albi portiunile unde este aplicat.

2. Amidonul de porumb este o alta substanta eficienta pentru indepartarea petelor si a mirosurilor si poate fi folosit la fel ca si bicarbonatul de sodiu in combinatie cu apa minerala sau sifon. Este recomandat mai ales pentru covoare si alte materiale textile chiar si din cele mai fine ca textura.

3. Apa oxigenata poate fi ceva mai costisitoare ca pret, dar este deosebit de eficienta pentru curatarea petelor si indepartarea mirosurilor, suplimentar avand si o functie buna de igienizare a locurilor unde animalele urineaza sau defecheaza in mod frecvent. Se poate folosi ca atare sau poate fi diluata daca "paguba" nu este chiar atat de mare.

4. Sucul proaspat de lamaie diluat in putina apa este o alta formula eficienta pentru indepartarea petelor si mirosurilor mai ales de pe faianta, gresie si alte suprafete care nu se afla in pericol de a face pete mai deschise pe portiunile unde se aplica zeama de lamaie.

5. Uleiul de masline virgin, uleiul de pin si ceara de albine sunt toate solutii excelente pentru indepartarea mirosului de pe mobila si alte suprafete din lemn, in
acest mod reusind nu doar sa indepartati petele de urina sau de fecale ori de voma ci si sa readuceti un plus de stralucire parchetului si mobilei voastre.

6. Unele uleiuri esentiale sunt de asemenea utile pentru indepartarea mirosurilor si a petelor (diluate in ulei de masline sau in apa calduta), dar trebuie folosite cu precautie si intotdeauna diluate deoarece in stare pura pot fi foarte toxice pentru orice animal de companie. Uleiul de lavanda, uleiul de geranium sau uleiul de eucalipt sunt solutii bune pentru indepartarea mirosurilor neplacute, suplimentar putand alunga sau chiar ucide si paraziti diversi precum puricii, capusele sau acarienii. Nu uitati sa folositi si aceste formule, dar numai diluate si nu in mod frecvent.

7. Nu in ultimul rand, sarea mare de bucatarie si otetul alb in concentratie de 9% sunt alte cai bune de eliminare a mirosurilor si a petelor lasate de animalele de companie. Sarea de bucatarie face minuni daca este aplicata la scurta vreme dupa ce animalul a urinat, iar otetul alb va fi mai eficient atunci cand urina a patruns deja in profunzimea suprafetei unde a urinat animalul de companie.

Foarte important pentru proprietarii de animale de companie este si dresajul, respectiv deprinderea animalelor sa isi faca nevoile doar in locuri special amenajate pentru aceste activitati, cu rabdare si prin apelul la diverse trucuri orice animal putand invata in timp record sa nu mai urineze sau sa defecheze decat acolo unde stie ca ii este permis sa faca acest lucru.

Astfel, chiar si cateii pot fi deprinsi sa faca la litiera la fel ca pisicile, acest lucru dovedindu-se foarte util atunci cand stapanii lor nu ii pot scoate la plimbare, cainii deprinzand repede si acest obicei daca nu sunt fortati cu brutalitate ci incurajati incetul cu incetul sa isi faca nevoile la litiera.

Mai multe informatii pe acest subiect pot fi obtinute de la veterinari si de pe Internet, toti posesorii de animale avand unde sa apeleze pentru a obtine informatii utile inclusiv in ce priveste indepartarea mirosurilor si a petelor pe care le pot lasa animalele de companie atunci cand nu sunt dresate adecvat sau in situatiile limita cand animalele isi fac nevoile pe unde apuca pentru ca nu li se ofera pe moment o alta solutie mai potrivita.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu