Lifestyle Sport

Snowshoeing- sportul ideal pentru toate femeile care iubesc miscarea in aer liber

Snowshoeing- sportul ideal pentru toate femeile care iubesc miscarea in aer liberRelativ nou pentru noi, dar cu o certa crestere in popularitate, snowshoeing este un sport de iarna adresat tuturor iubitorilor de miscare in aer liber, atat amatori cat si profesionisti, si presupune deplasarea de placere sau in forta pe zapada cu ajutorul unor suprafete din materiale usoare numite snowshoe (rachete de zapada).

Folosite cu secole in urma pentru accesul mai eficient pe zapada depusa in strat gros atat in Asia cat si in America de Nord, rachetele de zapada au atras rapid atentia intreprinzatorilor moderni care le-au adaptat mai intai pentru drumetiile pe zapada si ulterior pentru scopuri recreationale, in prezent existand in intreaga lume sumedenie de statiuni de schi cu circuite special destinate amatorilor de snowshoeing.

Fara a necesita, ca in cazul schiatului, niste abilitati speciale sau o prealabila initiere, snowshoeing este un sport de masa foarte putin pretentios, dar si deosebit de solicitant, practicantii sai exersand toate grupele musculare si primind un aport util de oxigen in organism pe durata plimbarilor lor de placere pe zapada.

Conform studiilor stiintifice, persoanele care practica regulat acest sport pot arde pana la 600 de calorii pe ora, traseele special destinate practicarii de snowshoeing oferind alternativ pante si culmi, care pot fi accesate mult mai greu in absenta portului foarte utilelor rachete de zapada si care prezinta grade diferite de dificultate menite fie incepatorilor, fie practicantilor avansati de snowshoeing.

Zapada tare este mai putin solicitanta decat zapada moale, din acest motiv sportivii care doresc sa isi solicite organismul si rezistenta la efort la maximum preferand adeseori traseele acoperite cu zapada proaspata si abundenta, sportul de snowshoeing oferind in acest mod provocari neasteptate pentru iubitorii de miscare in aer liber.

La fel ca si multe alte tari, nici Romania nu a putut ramane multa vreme straina de acest sport special destinat maselor, in prezent mai multe statiuni montane din tara oferind circuite speciale pentru practicarea de snowshoeing in cele mai bune si sigure conditii.

La alegere, va puteti procura chiar voi o pereche de rachete de zapada (snowshoes), disponibile contra unor preturi cuprinse intre 200 si 400 lei, in acest mod putand practica snowshoeing impreuna cu familia sau cu prietenii apropiati intr-o locatie convenabila de la munte, care nu prezinta risc de accidente, dar care va va oferi totusi mari satisfactii in plan sportiv si un plus de sanatate si de voie buna.

Prezent deocamdata doar pe lista sporturilor de la Olimpiadele Speciale de Iarna si a Jocurilor Arctice de Iarna (tinute dincolo de Cercul Polar), snowshoeing are mari sanse de a fi inscris pe lista oficiala a Jocurilor Olimpice de Iarna gratie diversitatii probelor de concurs precum si cresterii sale continue in popularitate.

Pentru femeile de toate varstele, practicarea de snowshoeing va aduce o binevenita gura de oxigen precum si ceva exercitiu fizic practicat in miez de iarna, gradul de dificultate a acestui sport fiind scazut, iar satisfactiile foarte mari. Daca aveti posibilitatea sa va petreceti concediul de iarna intr-o statiune montana, nu uitati deci sa va impachetati si noile voastre achizitii pentru a profita si de putina miscare fizica practicand drumetii de placere pe trasee cunoscute cu ajutorul ineditelor rachete de zapada.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu