Educatie Lifestyle

Singura persoană din lume recompensată cu Oscar şi Booker Prize a murit

Singura persoană din lume recompensată cu Oscar şi Booker Prize a murit

Ruth Prawer Jhabvala, scenaristă şi scriitoare, cunoscută ca fiind singura persoană din lume recompensată atât cu premiul Oscar pentru scenariu, cât şi cu prestigiosul premiu literar Booker, a murit la vârsta de 85 de ani, în reşedinţa ei din New York, informează bbc.co.uk.

Câştigătoarea istorică, a colaborat foarte mulţi ani cu James Ivory şi cu Ismail Merchant, iar scenariile sale pentru filmele "Întoarcere la Howards End" şi "Cameră cu privelişte” i-au adus două premii Oscar. A fost nominalizată pentru al treilea Oscar cu scenariul filmului "Rămăşiţele zilei”.
Ruth Prawer Jhabvala a câştigat in anul 1975 premiul Booker , pentru cunoscutul roman "Heat and Dust", devenind astfel singura persoană din lume care a câştigat Oscarul pentru scenariu şi prestigiosul Booker Prize.
Născută în Germania, într-o familie de evrei, a fugit de teama  naziştilor în timp ce era  elevă  în Marea Britanie, şi şi-a petrecut apoi mare parte din viaţă în India.
Scriitoarea, a murit în reşedinţa ei din New York din cauza unei maladii pulmonare. A fost căsătorită şi a avut trei fiice.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu