Animale de companie Lifestyle

Si animalele noastre pot suferi de anxietate sau depresie

Si animalele noastre poate suferi de anxietate sau depresieFoarte normale si capabile sa isi poarte singure de grija in mediul lor natural, animalele pot experimenta o serie de probleme atunci cand relationeaza cu omul, inclusiv animalele de companie necesitand o atentie suplimentara pentru a evolua multumitor si a nu ajunge sa dezvolte afectiuni psihice de tipul anxietatii ori a depresiei.

In special animalele de companie lasate multa vreme singure sunt vulnerabile si pot avea un comportament imprevizibil, iar daca aceste animale mai si schimba des stapanul atunci vor ajunge sa necesite o terapie foarte eficienta si multa afectiune pentru a putea sa depaseasca cu bine asemenea momente.

Multe animale de companie care experimenteaza astfel de probleme pot incepe sa distruga mobilierul si textilele din casa in incercarea lor de a primi atentie sau de a evada macar putin afara si, nu in putine situatii, chiar se pot rani din aceasta cauza, ajungand la veterinar in stare foarte grava.

Pedepsirea animalului in asemenea situatii nu este deloc recomandata, dar nici recompensarea sa cu afectiune suplimentara sau cu mici tratatii deoarece in ambele cazuri se transmite un mesaj gresit, animalul de companie fixandu-si astfel niste obiceiuri foarte rele de viata.

O modalitate utila de a ameliora starile de depresie ale animalelor de companie sau anxietatea lor este introducerea unui program de viata mai riguros, unde animalul sa primeasca suficienta atentie, apa si cele 2-3 mese obligatorii de peste zi cumulat cu multa odihna si iesiri regulate in aer liber, acolo unde este posibil acest lucru.

Intrucat animalele socializeaza foarte usor, mult mai simplu decat oamenii, prezenta altor animale le va stimula aproape intotdeauna pozitiv, ajutandu-le sa depaseasca mai repede problemele lor de relationare si sa revina la un trai obisnuit, posibil doar prin mentinerea unui ritm normal al activitatilor lor de zi cu zi.

Stabilitatea si dovezile constante de afectiune sunt deci caile cele mai bune pentru a reface psihicul tulburat al animalului nostru de companie, in cazurile disperate fiind necesar sa se apeleze suplimentar si la profesionisti care vor reusi sa ne dea o mana de ajutor acolo unde noi insine putem fi complet depasiti de situatie.

Foarte rar, aceste masuri sunt ineficiente, intr-o asemenea alternativa impunandu-se uneori si tratamentul medicamentos de durata medie, care sa permita animalului afectat sa faca mai usor fata stresului. In general insa prezenta constanta in viata animalului si pastrarea unor reguli alimentare si de viata echilibrate vor face minuni, animalele revenindu-si in timp record in aceste conditii.

Problemele de sanatate psihica ale unui animal nu trebuie niciodata neglijate deoarece garantat pot aparea situatii extreme in care fie siguranta voastra, fie aceea a animalului sa fie puse serios in pericol si de aceea este recomandat sa se acorde la fel de multa atentie depresiei sau altor probleme de acest gen ca si in situatia unei boli fizice.

A neglija acest lucru este echivalent cu incalcarea drepturilor animalelor si mai bine e sa dam animalul spre adoptie decat sa il tinem noi daca tot nu suntem capabili sa ne ocupam adecvat de cresterea sa in cele mai bune conditii. Nu e o mandrie pentru noi, dar cu siguranta animalului ii va fi mai bine acolo unde i se ofera atentie si afectiune constanta decat alaturi de cei care, din diferite motive, nu pot oferi aceste lucruri in mod obisnuit.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu