Lifestyle Trucuri culinare

Sarea, esentiala pentru noi



Sarea este indispensabila vietii oamenilor si
animalelor, participind la formarea unor sucuri digestive.
Sarea de bucatarie se utilizeaza în industria lacurilor
si vopselelor, sapunurilor, colorantilor, pielariei textila,
grasimilor, uleiurilor, tutunului, hârtiei, maselor
plastice în procesele de oxidare cloruranta, în
medicina etc. Sarea a fost folosita la început numai
în alimentatie si ulterior la conservarea pestelui
si a carnii.

Tipuri de sare:
Sarea alba: în care predomina cristalele
albe transparente.
Sare vânata: cu cristale mici cu depuneri
de anhidrit, praf argilos fin.
Sare vargata: un amestec de sare alba si sare
vânata cu caracteristici comune.

Sarea este primul drog care creaza dependenta. Multi oameni
nu pot, pur si simplu, sa manânce nesarat. Obisnuinta
papilelor gustative cu clorura de sodiu este atât
de mare, încât restrictionarea acesteia poate
deveni o problema pentru multi dintre noi. Pe termen lung,
consumul ridicat de sare creste riscul de hipertensiune
arteriala, boli cardiovasculare, supraponderalitate, obezitate.
Insa, detine si un mineral strict necesar pentru sanatatea
noastra, iar acesta este iodul.

Surse
de sarea

O sursa imensa de sare o constituie apa oceanelor si a
marilor în a caror apa se dizolva multa sare. În
unele tari, mai ales în regiunile calde, oamenii
extrag sarea din apa marii. Apa marii contine în
medie de 35g de sare la litru. Aceasta sare este adusa
de catre fluvii, ale caror ape, desi dulci, contin infime
cantitati de sare. Obtinerea sarii din apele marilor s-a
facut în saline marine, în care apele sarate
sunt dirijate prin canale în spatii mari de evaporare
naturala, unde sub actiunea caldurii solare are loc cristalizarea
si depunerea sarii care se scoate manual sau mecanizat,
si apoi este transportata la locurile de utilizare.

A doua sursa de sare o constituie zacamintele solide de
sare , care sunt si ele foarte raspândite pe glob.
Conform teoriei pragurilor sau barierelor , cu milioane
de ani în urma când bazinele marilor si oceanelor
au început sa-si restrânga suprafata si au
început sa apara noi uscaturi continentale, s-au
format si unele golfuri si mari cu apa sarata care erau
despartite de restul apelor prin bariere de uscat.

A treia sursa: lacurile sarate, spre exemplu Marele Lac
Sarat din Statele Unite. Uneori apa dispare aproape complet
lasând locul unor întinderii desertice sarate
numite sebka precul cea din Sahara Moarta, situata în
mijlocul desertului, Indeea, cea mai sarata din lume.
Un exemplu de lac sarat de la noi din tara este lacul
Techirghiol, care detine saruri in cantitate mai mare
decât în apa Marii Negre. Este asa de sarata
încât nici un peste nu poate trai aici.

Raluca Rusu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu