Animale de companie Lifestyle

Remedii pentru eliminarea usoara a ghemotoacelor de blana

Remedii pentru eliminarea usoara a ghemotoacelor de blanaAnimale de companie care prefera mereu cele mai curate si confortabile locuri din casa, pisicile se cred cu siguranta niste adevarate "printese", ele asteptand nu doar sa fie alintate si sa li se faca toate poftele, dar in egala masura tinand la mare cinste propria imagine si curatindu-si minutios blanita.

Pisicile cu o blana bogata, mai lunga si mai deasa decat media intampina de regula astfel de complicatii, nu in putine cazuri cazuri veterinarii depistand la aceste pisici, dar si la alte specimene cu parul mai scurt diverse iritatii la nivelul stomacului si/sau al intestinelor, lipsa apetitului sau episoade repetate si foarte neplacute de voma.

Exista din fericire si o serie de remedii care pot ajuta pisicile de orice rasa sa elimine mai usor si fara complicatii ghemotoacele de blana din stomac, unele dintre aceste solutii fiind de tip naturist si avand o eficienta multumitoare, iar altele fiind de tip farmaceutic si recomandate mai rar, respectiv pentru situatiile grave cand organismul pisicii este suprasolicitat si e nevoie de o interventie "in forta".

1. Foarte important pentru reducerea semnificatica a ghemotoacelor de blana care se pot forma in tractul digestiv al unei pisici este perierea deasa, cu ajutorul unor ustensile adecvate. O blana bine intretinuta de catre stapanii pisicii va genera mult mai putine fire de par moarte, iar cele pe care pisica le va inghiti curatindu-si blana vor fi eliminate usor si pe cale naturala prin scaun.

Perierea blanii pisicii poate insa face uneori mai mult rau decat bine daca acest proces e realizat de mantuiala si firele de par moarte sunt doar mutate din straturile profunde ale blanii catre suprafata, fara a mai fi culese cu o manusa de uz veterinar. Trebuie de aceea procurat un set complet de ustensile pentru perierea blanii, in acest fel blana pisicii ramanand la final curata si fara urme de fire de par moarte.

2. Unele produse farmaceutice pe baza de vaselina (un distilat din petrol) vin pe piata sub forma de gel cu gust de peste sau de ficat si sunt deosebit de utile daca sunt aplicate pe gherutele si pernutele labutelor pisicii, in acest mod pisica ingerand laolalta cu firele de par si un lubrifiant eficient care permite trecerea rapida a firelor de par prin tractul digestiv si eliminarea lor. Vaselina de uz veterinar nu este o solutie completa, nu trebuie folosita des peste saptamana si trebuie combinata cu perierea blanii si alte metode bune de prevenire a formarii ghemotoacelor de blana.

3. Firele de iarba comuna, verzi si proaspete, sunt adeseori folosite de pisicile hoinare pentru eliminarea mai usoara a ghemotoacelor de par. Iarba comuna este recomandata de aceea inclusiv pentru pisicile de apartament, dar atentie sa nu fie amestecata cu alte plante care cresc laolalta cu iarba de gradina. Similar, asa-numita "iarba a matei" poate fi administrata pisicilor, magazinele veterinare oferind pliculete cu seminte pentru cresterea acestei plante in apartament si/sau gradina.

Veterinarii au pus la punct si un produs naturist care se comercializeaza sub forma de tablete pe baza de ierburi si chimicale prietenoase cu organismul felinelor, aceste tablete ajutand la eliminarea mai facila a ghemotoacelor de blana din tractul digestiv gratie actiunii lor usor laxative care previne constipatia. Atentie insa sa nu administrati aceste produse "naturiste" la pisicile gestante sau cele care alapteaza.

4. Mancarea uscata tip granule din magazinele veterinare include si multe diete sau produse special destinate eliminarii firelor de par din tractul digestiv, acest tip de mancare putand fi administrata separat la una dintre mesele zilnice sau combinata cu mancarea uscata pe care o consuma pisica zi de zi. Medicul veterinar va poate recomanda un astfel de produs si de asemenea va poate instrui si cum sa administrati aceasta mancare la fiecare masa pentru o eficienta sporita.

5. Uleiul de sofranel presat la rece, pentru uz veterinar alaturi de alte formule similare precum uleiul de peste sau cel de in ajuta simtitor la lubrifierea intestinelor pisicii si pot fi administrate mai rar peste saptamana in hrana felinelor. La fel ca si in cazul vaselinei de uz veterinar, si in cazul uleiurilor parul din tractul digestiv va trece mai usor prin intestine. Atentie totusi sa nu se exagereze cu aceste uleiuri, cel mai bine fiind sa fie folosite ca si vaselina doar la recomandarea veterinarului.

6. Nu in ultimul rand, consumul regulat de apa curata precum si administrarea unei diete mai bogata in fibre alimentare ajuta simtitor la reducerea problemelor generate de formarea ghemotoacelor de par la pisici. Cubulete mici de morcov, mere si alte legume si fructe de pe lista aprobata de medicii veterinari vor mari aportul de fibre in dieta pisicii, iar pisica le va consuma cu placere daca veti gasi si formula cea mai buna pentru a le strecura inteligent in dieta zilnica a pisicii voastre.

 

 

 

 

 

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu