Lifestyle Tehnologie si internet

Reciclam sau donam calculatoarele de generatie mai veche?

Reciclam sau donam calculatoarele de generatie mai veche?Programele locale si nationale de reciclare a aparaturii electrocasnice au inceput sa isi faca simtita prezenta de ani buni de zile, iar avantajele care vin prin implementarea unor astfel de programe, in sanul unei comunitati mai largi, sunt indiscutabile si justifica orice investitie facuta in aceste programe de reciclare.

In cazul calculatoarelor si a accesoriilor de calculator lucrurile insa nu stau la fel de bine, aici reciclandu-se calculatoare model desktop inca in stare buna de functionare si de care au mare nevoie comunitatile mai sarace din Romania si chiar si unele institutii din sistemul de educatie care nu isi pot permite achizitionarea unei tehnici de ultima generatie.

La centrele locale de colectare a aparaturii electrocasnice poti adesea descoperi calculatoare si monitoare in stare impecabila de functionare, uneori vaduvite de anumite componente ale lor si alteori complete si gata de functionare, care vor fi distruse mai apoi fara a se mai extrage niciun folos de pe urma acestor minuni ale tehnicii moderne.

Un calculator poate reprezenta in special pentru cei mici o mare bucurie, iar ingineri de hardware specializati in reconditionarea de sisteme PC exista cu nemiluita, unii fiind si foarte deschisi activitatilor diverse de voluntariat. De aceea, nu e deloc o idee rea ca o parte dintre calculatoarele lasate la centrele de reciclare sa fie reintroduse in circuit prin asistenta de specialitate si o mai buna organizare a factorilor de raspundere la nivel local.

Uniunea Europeana a atras atentia de ceva vreme asupra riscurilor la care se expun copiii care utilizeaza frecvent calculatoarele tip laptop cu conexiune fara fir sau telefoanele mobile si a recomandat deopotriva parintilor si educatorilor sa renunte la aceste dispozitive in favoarea modelelor sigure de desktop cu conexiune prin fir, unde riscul de boala nu este atat de mare.

In lumina recomandarilor date de UE se poate si la noi purcede in directia reconditionarii de calculatoare desktop si repunerea lor in circuit fie prin donare directa catre institutiile de invatamant, fie prin crearea de liste ale familiilor defavorizate sau cu multi copii unde un astfel de dispozitiv ar fi deosebit de necesar mai ales pentru copiii de varsta scolara.

Persoanele care isi duc calculatoarele la centrele de colectare ar putea astfel sa le separe pe cele inca valabile si complete de cele stricate, facand mai simpla treaba inginerilor voluntari care vor trebui sa reconditioneze aceste calculatoare de generatie mai veche, dar aflate inca in stare de functionare.

Un calculator dotat cu un procesor care functioneaza de la viteza de 800 MHz in sus, care are memorie RAM de macar 256 MB si un hard disk de vreo 20 sau 40 GB poate fi in prezent distribuit si de magazinele de calculatoare second hand din toata tara la niste preturi usor umflate, cererea pietii existand si aici din moment ce astfel de calculatoare sunt scoase la vanzare.

In mod paradoxal, calculatoarele care pot fi gasite pe la centrele de colectare pot fi mult mai puternice, iar daca nu sunt lipsite peste noapte de componentele lor vitale vor servi de minune in familiile cu copii numerosi sau in institutiile de invatamant care tipa dupa dotarea cu macar unul sau doua calculatoare oricat de vechi ar fi acelea, dar stabile si capabile sa isi faca treaba pentru luni si ani buni de zile.

Din acest motiv, este bine ca autoritatile locale sa se gandeasca inca o data daca merita sa reciclam sau sa donam calculatoarele de generatie mai veche, implementand apoi si niste programe simple de reconditionare si repunere in circuit a unor astfel de dispozitive electronice in baza muncii de voluntariat si a colaborarii stranse cu institutiile din sistemul de educatie sau cu serviciile si asociatiile care se ocupa de binele familiilor sarace si cu multi copii.

Programele care sa ruleze pe aceste calculatoare pot fi de asemenea procurate gratuit sau prin donatii, nefiind obligatoriu sa se instaleze un sistem de operare Windows pe ele, dar existand si aceasta posibilitate daca vor fi implicati si sponsori cu ceva dare de mana in proiectul de reconditionare a unui PC mai vechi.

In acest fel, copiii se vor bucura de un calculator desktop gata echipat si dotat cu o sumedenie de programe utile pentru dansii, ei putand trece direct la treaba cu sau fara o conexiune Internet la dispozitie. Sumedenia de jocuri de mici dimensiuni si de maxim interes, programe interactive pe CD sau programe de invatare mai complexe sunt si acestea aruncate zi de zi pe la centrele de reciclare sau direct la tomberon si e mare pacat ca se intampla astfel intrucat multi si-ar dori sa aiba acces la asemenea mici bucurii, dar nici nu stiu cum sa o faca si nici nu isi permit sa investeasca chiar si atunci cand preturile sunt foarte reduse.

Un astfel de proiect poate fi pus in practica in orice zona a tarii noastre, iar avantajele sale sunt evidente, fiind mai bine sa ai la dispozitie un calculator dintr-o generatie mai veche decat nici unul. Iar daca autoritatile locale vor considera ca merita sa ia in considerare sugestia noastra atunci merita tot respectul, ei facand un gest frumos pentru intreaga comunitate, care va stii astfel ca poate ajuta in mod direct copiii fara posibilitati sa deprinda lucrul cu un calculator de la varste fragede pentru a folosi ulterior aceste cunostinte la modul serios pe bancile scolii si in meseriile pe care urmeaza sa le practice pe viitor.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu