Lifestyle Sport

Protejati-va de loviturile la cap cand faceti sport!

Protejati-va de loviturile la cap cand faceti sport!Sportul poate fi o activitate pe cat de placuta pe atat de benefica pentru sanatate, dar si riscanta pentru cei care il practica fara a respecta niste reguli minime de siguranta menite sa ii protejeze de accidente. Capul este de regula expus atunci cand se practica sport de performanta sau la nivel de amator si este recomandat un plus de atentie pentru a se evita contuziile care pot aparea ca rezultat al practicarii neglijente a sportului.
 
Unele sporturi impun portul castii de protectie, este cazul ciclismului, a fotbalului american, alpinismului etc., si profesionistii vor fi obligati sa se conformeze acestei reguli de siguranta pe cand sportivii amatori pot omite la discretie portul castii de protectie, o alegere complet neinspirata care creste simtitor riscul de contuzii la cap sau accidente ale coloanei vertebrale. In mod similar, alte sporturi vin de asemenea cu un set clar de reguli menite sa protejeze sportivii de accidente la cap sau fracturi diverse.
 
Un accident suferit in zona craniului nu trebuie niciodata tratat superficial, prezentarea la medicul specialist si respectarea tuturor indicatiilor acestuia fiind obligatorie. Este nevoie de timp pentru ca trauma sa fie vindecata complet, iar sportivii vor fi de aceea obligati sa faca o pauza mai mica sau mai mare si sa se abtina de la practicarea sportului pana ce medicul isi da acordul cu privire la acest lucru.
 
Tot medicii recomanda tuturor sportivilor si urmatoarele reguli de siguranta care vor reduce simtitor atat riscul de accidente cat si complicatiile care pot aparea ca urmare a unui accident suferit la cap pe durata practicarii sportului preferat:
 
– nu va sfiiti sa anuntati imediat colegii de antrenamente, antrenorul sau medicul daca ati suferit o lovitura la cap, indiferent daca e vorba doar despre o lovitura usoara sau de ceva mai serios;
 
– senzatia de greata acompaniata sau nu si de voma sunt simptomatice pentru ranile suferite la cap si trebuie sa va prezentati de urgenta la specialist pentru analize detaliate;
 
– problemele de vedere care apar la scurta vreme dupa un accident la cap sau dupa o perioada mai mare de timp de asemenea sunt o indicatie a unor complicatii de sanatate si este necesara si in acest caz prezentarea la medic pentru o evaluare a conditiei de sanatate;
 
– sensibilitatea crescuta la lumina zilei sau la zgomot de asemenea pot fi simptome ale unei contuzii suferita la cap pe durata practicarii sportului preferat de voi si se impune prezentarea la medic si in acest caz;
 
– lipsa de concentrare si alte probleme care tin de memorie pot aparea ca urmare a unei rani la cap, fiind obligatorie prezentarea la medicul specialist.
 
Sportul trebuie practicat cu placere, dar si respectandu-se toate regulile menite sa protejeze sportivii de accidente si e recomandat sa se tina seama de aceste reguli atat pentru propria siguranta cat si pentru siguranta colegilor de antrenament. Chiar si o simpla alergare pe un teren mai putin prietenos poate cauza accidente, de aceea fiind o idee buna sa acordam un plus de atentie la momentul potrivit pentru a nu plati mai tarziu pretul cu propria noastra sanatate.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu