Lifestyle Tehnologie si internet

Pot sa imi setez sistemul de operare pentru performanta?

Pot sa imi setez sistemul de operare pentru performanta?Un calculator personal nu face doi bani fara un sistem de operare special destinat configuratiei sale tehnice, iar manufacturierii de astfel de echipamente electronice au descoperit de multa vreme acest lucru, ei colaborand strans cu companiile de software pentru a reusi sa ofere un produs complet, dotat cu hardware performant, dar care sa vina si cu un sistem de operare optim configurat pentru partea sa de hardware.

Sistemele de operare comunica eficient cu calculatorul atunci cand sunt pe deplin compatibile cu acesta, de aceea fiind puternic recomandat tuturor utilizatorilor casnici sa isi procure echipamentul electronic doar de la distribuitorii autorizati, care le vor putea recomanda un produs deosebit, care sa le satisfaca pe deplin toate necesitatile si dorintele lor legate de performanta, calitate si pret.

Primul pas care trebuie facut in directia optimizarii sistemului de operare pentru performanta este deci achizitionarea unui calculator care sa fie contruit special pentru sistemul de operare tinta. In prezent, piata ofera, de exemplu, multe calculatoare desktop si laptop care vin cu Windows 7 preinstalat, iar acest lucru va fi intotdeauna spre folosul cumparatorului, care face o afacere buna cumparand din start si un calculator, dar si sistemul de operare optim configurat pentru acel calculator.

Desigur ca si unele calculatoare din generatie mai veche pot raspunde cerintelor sistemului de operare Windows 7, mai ales daca le upgradam memoria RAM, modului de video, cel de sunet sau chiar si procesorul insa, comparabil cu un calculator din generatia noua, desigur ca performanta va fi pe total mai scazuta.

In al doilea rand, dupa ce am combinat inspirat performantele calculatorului nostru cu sistemul de operare special destinat lui va trebui sa indepartam acele programe si procese care vin din fabrica cu sistemul de operare, dar pe care noi stim cu siguranta ca nu le vom folosi in veci.

Astfel, un sistem de operare poate fi destinat exclusiv utilizatorilor casnici (Home Edition), ceea ce va permita ca instalarea sa se faca cu un minimum de pachete greoaie de servicii, dar unii pot prefera si varianta profesionala a aceluiasi sistem de operare (Professional, PRO), in care situatie pot aparea la start si unele servicii si programe utile pentru un server sau o afacere, dar complet ignorate de utilizatorul casnic.

Aceste programe si servicii pot fi dezinstalate sau inactivate prin apelul la Panoul de Control, unde doar utilizatorii avansati vor sti cu exactitate ce trebuie facut pentru a optimiza performanta, dar fara a bloca procese vitale ale sistemului de operare. La momentul actual, tutoriale text, audio si/sau video exista cu nemiluita in acest sens adresate si incepatorilor si avansatilor, dar nu toate sunt create de specialisti in IT si de aceea putina prudenta nu strica atunci cand alegem sa urmam asemenea sfaturi gasite in mediul online.

Toate programele pe care le vom instala ulterior instalarii sistemului de operare propriu-zis pot influenta negativ performanta calculatorului, de aceea trebuind sa acordam un maximum de atentie si la instalarea fiecarui program nou in calculatorul nostru. Programele tip web messenger, unele playere audio-video, unele browsere pentru Internet, clientii de torent etc. au module de start-up care doresc sa se incarce odata cu restartarea sistemului de operare, dar nu intotdeauna va fi bine sa le si permitem acest lucru deoarece aceste module oricum se vor activa prin deschiderea ulterioara a programului.

Cam toate programele folosite de noi intr-o sesiune live vor stoca informatie diversa pe hard-disc, iar aceste fisiere pot ingreuna simtitor performanta generala daca nu sunt reciclate periodic. In special programele folosite pentru accesarea Internetului sunt celebre din acest punct de vedere si ele trebuie decongestionate saptamanal sau mai des de informatia care tinde sa capete proportii uriase odata cu trecerea vremii. Programele tip "disk cleanup" vor curata astfel sistemul de operare de "gunoaie", iar defragmentarea periodica a hard-discului de asemenea poate aduce un plus de performanta.

O alta problema majora pe care o putem intalni in exploatarea unui sistem de operare este reprezentata de programele antivirus, multe dintre acestea solicitand foarte mult resursele calculatorului si marind timpii de executie a celorlalte programe. De aceea este recomandat pentru utilizatorii casnici sa apeleze mai des la programele antivirus special destinate lor, care cer resurse mai putine, dar fac chiar si asa o treaba foarte buna. Similar cu acestea si programele antispyware vor ingreuna performanta generala, un firewall bine folosit fiind totusi mult mai eficient decat acestea.

Nu in ultimul rand, aducerea driverelor de calculator la zi este esentiala pentru marirea performantei sistemului nostru de operare, noi primind deja niste discuri cu drivere la achizitionarea calculatorului, dar adesea aceste drivere fiind deja depasite de trecerea inevitabila a timpului. Noile drivere pot fi procurate online chiar de pe situl manufacturierului sau de la producatorul calculatorului nostru, astfel noi reusind sa updatam performanta placii video, a celei de sunet, a placii de baza sau a dispozitivelor noastre pe USB.

In ce priveste memoria cu care este dotat calculatorul folosit de noi, versiunile mai noi de Windows permit un truc foarte util din acest punct de vedere, noi putand sa marim in mod progresiv resursele pentru sistemul de operare (doar Windows Vista si Windows 7) prin utilizarea unui programel numit ReadyBoost care vine gata instalat cu Windows. Acest program va necesita un dispozitiv USB Flash Drive de minimum 1-2 Gb memorie, putand fi apoi utilizat exclusiv pentru cresterea performantelor sistemului nostru de operare. In cazul sistemelor de operare Windows XP si altele mai vechi doar upgradarea memoriei fizice va putea aduce un plus de performanta, aici insa 512Mb memorie RAM fiind adeseori suficienti pentru utilizatorul casnic.

Prin utilizarea intensiva a calculatorului si confruntarea cu diverse probleme care apar in exploatarea unui sistem de operare, orice persoana va castiga abilitati crescute odata cu trecerea timpului, iar acest lucru va permite multora sa optimizeze la maximum performanta generala a calculatorului dansilor. Din pacate, din cauza diversitatii infioratoare a echipamentului de hardware, in prezent nu se pot oferi diagnostice eficiente la modul general, fiecare calculator avand specificul si cerintele sale.

Se pot totusi lua unele masuri bune chiar si de catre un incepator, iar astfel performanta calculatorului va creste destul de mult daca nu se tinteste prea sus si daca se acorda suficienta atentie si rabdare fiecarui pas de intreprins in aceasta directie. Performanta insa necesita adesea si mici sacrificii, iar daca sunteti dispusi sa renuntati, de exemplu, la o grafica de exceptie sau la un browser mai greoi pentru a rula toate celelalte programe mai repede atunci procedati in consecinta pentru ca altfel nu veti putea impaca usor pretentiile voastre poate cam mari cu posibilitatile reale ale calculatorului vostru.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu