In aburii unui ceai si intr-o racoroasa seara de toamna, am cunoscut-o pe Raluca. Stiam de talentul ei, de cat de mult iubeste cantecul popular si mai ales cat valorifica bagajul nostru de traditii. Vroiam sa o cunosc si sa ii ascult povestile de viata.
Delicata si mereu zambitoare a raspuns tuturor intrebarilor mele, am ras, am glumit, ne-am imprietenit si am hotarat ca imi va canta la nunta mea.
Ecaterina Virgolici: Spune-mi, cat valoreaza cantecul pentru tine?
Raluca Burcea: Cantecul inseamna tot. Daca as sta sa ma gandesc, am facut cunostinta cu el de cand eram foarte mica pentru ca mama imi canta. Si imi amintesc si acum melodiile din repertoriul Madalinei Manole pe care mi le fredona mereu. Tot de la mama am invatat si primele cantece de muzica populara mai tarziu.
In clasa a doua am obtinut primul premiu la un concurs de muzica populara si m-am facut remarcata de un juriu de specialitate,fapt care m-a motivat si a sadit mai adanc in sufletul de copil dragostea de cantec . In definitiv, cantecul inseamna tot, este un mod de viata pentru mine.
E.V. Cand s-a concretizat aceasta pasiune in versiunea foarte serioasa?
R.B. De mica mi-am dorit sa fiu artista. Indiferent ca faceam teatru, muzica sau sa recit, sa scriu, eu imi doream sa fiu artista, sa fiu in centrul atentiei. Am realizat mai tarziu ca nu este un act egoist, ca pur si simplu asa dau eu radament, fiind in fata oamenilor, desigur, cand am ceva de spus, ceva frumos.
E.V. Primul spectacol ca artist care a fost?
R.B. In clasa a zecea , cand incepusem canto, si la doar o luna apoi am participat la un concurs cu multe emotii. Dupa acest spectacol am devenit foarte ambitioasa, si mi-am propus ca daca vreau sa fac muzica sa o fac la modul profesionist.
E.V. Pe cine poti numi mentorul tau?
R.B. Eu stiam ca vreau sa fac muzica. Profesoara mea de canto, de la inceput a vazut in mine ceea ce trebuia sa vada. Eu in viata mea am avut norocul de a intalni oamenii potriviti la momentul potrivit. Printre mentorii si oamenii care m-au ajutat mult se numara si domnul Cornel Irimia, care este directorul filamornicii din Ploiesti, dar si doamna Ana Piuaru, nu doar o interpreta si o profesoara grozava, ci si un om minunat
E.V. Ce spectacol il consideri cel mai important din cariera ta?
R.B. Concursul din cadrul festivalului Zavaidoc de la Pitesti a fost spectacol pentru mine. Muzica aceasta intre populara si lautareasca ma reprezinta. O muzica populara mai nebuna.Atunci am simtit eu ca am facut spectacol.
E.V. Faptul ca ai castigat Irina Loghin in 2011 a fost o lumina de speranta pentru industria culturala din Romania? Te-ai gandit si la acest aspect?
R.B. Nu sunt atrasa de faima. Am fost la inceput, insa acum nu. Mai participasem si inainte la “Irina Loghin” si intr-un fel am simtit ca mi s-a dat ceea ce meritam. A fost cumva o recunoastere locala pe care o asteptam, pentru ca eu provin dintr-un frumos sat prahovean, de pe meleagurile atat de cantate de marea artista al carui nume il poarta festivalul impamantenit la Valenii de Munte.
E.V. De unde iti procuri costumele?
R.B. Incerc sa le gasesc pe cele autentice, pe cele vechi. Mama s-a ocupat de achizitionarea lor. Eu mi-am achizitionat unul reprezentativ pentru zona Munteniei, dar nu din Prahova. Se gasesc destul de greu cele vechi si preturile variaza.
E.V. Pe cine admiri cel mai mult din muzica populara?
R.B. Sunt legata de multe nume: Ileana Sararoiu, Maria Tanase, de care sunt permanent indragostita pentru ca are acea doza de nebunie, e mai mult decat o cantareata. Inca nu reusesc sa o definesc. Ioana Radu o admir mult si multe alte nume, imi este greu sa aleg doar cateva.
E.V. Ce alta muzica mai asculti? Pentru tine? Ce te relaxeaza?
R.B. Jazz-ul imi place foarte mult. Frank Sinatra, Nat King Cole, Ella Fitzgerald. Ma regasesc in muzica lor si ma relaxeaza.
E.V. Ti-ai compus vreun cantec pana acum?
R.B. Da, sigur. Sunt pasionata si de scris, si de versuri. “Inimioara mea nu stie”, “Numai dragostea-i de vina”,” Sus pe muntele Ciucas”. Doua dintre ele , primele, care sunt orchestrate de sotul meu, sunt postate online si se gasesc pe site-urile de muzica.
E.V. Spune-mi ce cantec popular preferat ai? Cel pe care poti sa il asculti oricand cu mare placere?
R.B. Sunt multe piese, insa depinde de starea de spirit. Uneori ascult Maria Tanase ”Ia uite-o zau”, Ioana Radu “Am o mandra mititica”. Sunt multe piese care imi plac si pe care le ascult sau chiar le cant cu drag.
E.V. Cum faci fata stresului si oboselii? Caci meseria ta este destul de solicitanta?
R.B. Sunt pasionata de ceea ce fac desi este obositor. Insa oamenii te privesc cu drag, iti multumesc pentru ca i-ai facut sa se distreze. Mai mult de atat nu se poate.
E.V. Pot trai din meseria asta decent?
R.B. Daca faci serios si cu oamenii potriviti, sa iti acorde ce ti se cuvine, si esti chibzuit nu este greu.
E.V. Care este visul tau cel mai mare?
R.B. In primul rand, un copil si o casa la tara. Sa fac tot ceea ce imi place, sa cant calitativ si sa ii multumesc pe cei din jurul meu..
E.V. Ce mesaj ai pentru cei care te asculta?
R.B. Muzica de calitate este cea care conteaza cu adevarat, muzica pe care o ascult este cea care primeaza, ne influenteaza viata, trairile, totul se leaga de calitate.
Iti multumesc mult si astept cu drag sa te mai ascult!
Si eu iti multumesc!
Adauga comentariu