Animale de companie Lifestyle

Papagalii si maniera lor inedita de comunicare

Papagalii si maniera lor inedita de comunicarePapagalii sunt haiosi prin aspectul lor viu colorat, prin maniera comica in care se misca uneori prin camera, dar si prin abilitatea lor speciala de a comunica prin limbajul articulat, chiar daca ei insisi nu inteleg de regula o boaba din ceea ce spun in mod repetat.

Nu toate speciile de papagali pot articula cuvinte, dar acelea care pot face acest lucru au nevoie si de o instructie prealabila in acest sens pentru ca altfel nu vor scoate probabil nici un cuvant toata viata lor. Cuvintele pronuntate de dansii vor comunica de cele mai multe ori afectiunea pe care ne-o poarta, ei neintelegandu-le, dar repetandu-le totusi la nesfarsit deoarece simt ca ne fac o placere si asta ii motiveaza pozitiv in aceasta directie.

Papagalii sunt celebri nu doar pentru imitarea limbajului omenesc, dar si pentru faptul ca pot reproduce sunetele scoase de alte pasari si chiar de mamifere. Daca vor avea ocazia sa isi petreaca timpul alaturi de acestea veti descoperi si dumneavoastra cu surprindere acest lucru. Fiind pasari sociabile, papagalii sunt interesati de tot ceea ce misca in jurul lor si nu se sfiesc sa imite animalele din preajma daca asta inseamna ca isi pot face niste prieteni noi in afara noastra.

Similar, un papagal tanar invata sa reproduca cuvinte mai repede atunci cand se afla in compania papagalilor care deja pot face acest lucru, iar aceasta este cea mai rapida tehnica de a ii invata "sa vorbeasca" si inca in timp record. O alta modalitate este de a ii face sa cerseasca atentia noastra conditionati de pronuntarea anumitor cuvinte, ei intelegand destul de repede ca vor primi atentia si grija noastra daca rostesc ceea ce dorim noi sa spuna. Fiind pasari care isi doresc mereu sa se afle in centrul atentiei, papagalii vor face tot ce este nevoie pentru a se bucura de prezenta noastra cat mai mult timp posibil.

Uneori papagalii asociaza anumite actiuni cu cuvintele pe care le rostesc si astfel se poate spune ca pun de fapt si bazele unui sistem primitiv de comunicare articulata, nu de putine ori ei putand sa ureze musafirilor "Bun-Venit" sau "La revedere" deoarece ei invata sa asocieze intrarea si iesirea persoanelor straine cu cuvintele repetate de chiar noi cu aceste ocazii.

Media de cuvinte pe care le poate retine un papagal este undeva intre 70 si 100 de cuvinte, papagalii din specia gri african (Jako) fiind cei mai prolifici din acest punct de vedere. Nu se poate spune ca ei vor si intelege ceea ce spun, dar pot fi totusi deprinsi sa rosteasca cuvintele potrivite care sa corespunda unor actiuni specifice. Exista si destule exceptii de papagali geniali, care au un vocabular de 1000 si mai bine de cuvinte insa acestia sunt totusi foarte rari, provenind, e drept, din cam toate speciile de papagali vorbitori.

Ca animale de companie, papagalii sunt ideali pentru familiile cu copii deoarece adora prezenta celor mici si se bucura de atentia acestora atat timp cat nu li se creeaza un nivel mai crescut de stres. Papagalii sunt foarte afectuosi, retin repede chipurile stapanilor si este un lucru comun sa ii vezi adesea cum gusta o felie din fructul preferat laolalta cu toata familia atunci cand se serveste pranzul. Sunt pasari foarte haioase, dar trebuie constant supravegheate deoarece nu au un instinct puternic de supravietuire si pot nimeri in cele mai neplacute situatii exact din acest motiv.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu