Cariera Lifestyle

Obiective profesionale noi pentru anul care tocmai a inceput


Cariera - Planuri pe plan profesional 2010

Mai mult decat orice, stresul profesional ne poate ruina efectiv sanatatea fizica si cea mentala si, in noul an, ar trebui stabilite niste obiective mai clare, care sa ajute simtitor la reducerea acestui stres cauzat atat de proasta gestionare a sarcinilor de serviciu cat si de politica paguboasa a companiei fata de lucrul in echipa si interactiunea pozitiva intre angajati si sefii lor.

In plan personal, foarte util de introdus printre noile obiective profesionale va fi adoptarea unui program mai eficient de odihna si relaxare, care impreuna cu o dieta echilibrata vor face minuni pentru starea noastra generala de bine. Energiile suplimentare care pot fi obtinute astfel nu sunt de neglijat si se vor dovedi foarte utile in momentele mai aglomerate de la locul de munca.

Un alt aspect relativ neglijat de mai toti angajatii din zilele noastre este modul in care aleg acestia sa isi gestioneze reactiile violente sau stresul la serviciu. Din ce in ce mai multi angajati se razbuna efectiv pe colegii lor mai echilibrati si isi descarca violent stresul pe echipament sau pe produsele depozitate, injurand in stanga si in dreapta de toti dumnezeii si provocand o scadere prea mare a randamentului profesional.

Asemenea comportamente la locul de munca sunt rezultatul unei proaste politici la nivel managerial, multi sefi crezand ca e bine sa mai inchida ochii la unele manifestari ale angajatilor sau chiar temandu-se de acestia si preferand sa se uite in alta parte. Mai ales in cadrul marilor companii, unde pagubele pot fi ascunse mai usor violenta mascata de la locul de munca este mai des intalnita, dar pierderile se resimt cu greutate in special catre sfarsitul anului.

Responsabilitatea fata de sarcinile de lucru nu ar trebui impartita catre tot colectivul, cum se mai intampla, si angajatii care stiu ca isi fa treaba corect si eficient nu ar mai trebui sa accepte pe viitor o vina colectiva ci sa puncteze cu precizie responsabilii cu neindeplinirea unor sarcini trasate anterior. Astfel se poate evita un stres destul de mare, care se poate apoi transfera catre propria familie sau persoanele apropiate.

Pentru cei care viseaza si la o promovare, este nevoie de o ajustare a noilor obiective profesionale, fiind poate necesar si inscrierea la cursuri de perfectionare, definitivarea unor studii sau insusirea unor cunostinte de limba la nivel de avansat. In aceste situatii va fi nevoie de energie si timp suplimentar si trebuie analizate toate posibilitatile care sa permita acest lucru. Daca nu exista siguranta ca lucrurile pot decurge multumitor mai bine sa se renunte din start.

Si sarcinile suplimentare de serviciu care incarca inutil angajatul sau il incetinesc de la indeplinirea eficienta a activitatilor sale de baza ar trebui eliminate in noul an, fie prin impartirea lor intre mai multi angajati (lucrul in echipa), fie prin angajare de personal nou. Daca acest lucru nu este initial acceptat de catre conducere atunci vor trebui sa se gaseasca alte cai de rezolvare a situatiei pe termen mai lung.

In sfarsit, printre obiectivele majore pe care puteti sa vi le fixati pentru noul an, ar trebui sa se numere si siguranta locului de munca, alaturi de o compensatie care sa justifice cat de cat eforturile dumnneavoastra zilnice. Daca nu simtiti ca acest lucru va fi realizabil in noul an, atunci puteti lua serios in considerare schimbarea locului de munca, stabilindu-va niste termeni realistici si nu foarte indepartati.

foto © Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu