Cariera Lifestyle

O cariera in politica


Cariera in politica

Multi politicieni ai prezentului provin preponderent din zona afacerilor sau aceea a juridicului, foarte mic fiind numarul politicienilor specializati in alte domenii de activitate. Este cam trist ca lucrurile stau astfel, dar sa nu uitam totusi ca, mai putin comunistii de cariera si politicienii de import, in Romania nici nu a existat pentru foarte multa vreme o clasa politica viabila.

S-a creat astfel un curent destul de periculos in lumea politica, cei mai multi dintre alesii nostri neintelegand mare lucru din multe dintre aspectele care privesc in special zona socialului sau aceea a educatiei si sanatatii, dar trebuind totusi sa isi dea votul pentru diferite legi si reglementari de maxima importanta.

Ceea ce trebuie deci inteles de la bun inceput, atunci cand se doreste sa se urmeze o cariera in politica, este faptul ca poti proveni din cu totul alte domenii de specializare decat cel juridic sau al afacerilor si ca aceste cunostinte ale tale se vor dovedi cu siguranta utile odata cu intrarea in politica.

Nu trebuie insa omisa nici educatia de tip juridic, fiind absolut necesar sa se inteleaga mecanismele procesului legislativ pentru a se face fata in lumea politica. Aspecte de natura economica, istorica, sociala si, fara doar sau poate, cunoasterea a macar o limba de circulatie internationala, pe langa limba engleza, sunt factori care pot asigura succesul in plan politic.

Un politician nu poate fi luat in serios in absenta unor studii universitare minime, care insa pot fi urmate in orice domeniu de activitate si nu neaparat in stiinte juridice sau economice. Implicarea inca din universitate in activitati diverse precum si crearea unei bune retele de cunostinte sunt acum esentiale.

Odata cu definitivarea studiilor, cel care doreste o cariera in politica ar trebui sa isi structureze si o ideologie politica clara, adica sa vada cam pe unde se situeaza in spectrul politic national si international si abia apoi, in deplina cunostinta de cauza, sa se afilieze la unul dintre partidele politice existente la momentul dat.

Implicarea in campanii electorale, campanii de imagine sau simpla activitate de pe langa biroul unor politicieni seniori este probabil cea mai rapida cale de accedere in lumea buna a politicienilor, fiind si o modalitate practica de a iti insusi la prima mana toate metodele si practicile care insotesc aceasta activitate profesionala.

Desi unii inca mai cred ca politica nu este o profesiune ci doar o vocatie sau o cale facila pentru oportunisti de a obtine avantaje nemeritate, este bine de inteles faptul ca numai astfel, prin asumarea politicii ca profesiune, se poate construi de fapt o asa-numita clasa politica viabila, unde profesionistii si nu alte persoane sa faca, cum se spune, "legea".

Activitatea in plan politic nu porneste intotdeauna de la centru si va presupune si o serie de activitati de rutina si chiar mult stres si disconfort. Aceste lipsuri pot fi insa acoperite prin tinerete, devotament si seriozitate, fiind apoi de asteptat sa urmeze o promovare normala pe scara valorica a partidului din care faci parte.

Specializarile ulterioare cursurilor universitare obisnuite ar trebui sa fie facute nu doar in domeniile inalte ale administrarii afacerilor, al politicii internationale si altele similare ci si in domenii de maxim interes precum Internetul si impactul sau inclusiv in plan politic, asistenta sociala cu deschidere si catre problemele ecologice sau cele privitoare la fauna si flora oraselor si altele.

In sfarsit, promovarea in politica se obtine si prin eforturi personale si asumarea de responsabilitati marite, cu riscurile pe care le implica acestea, deci daca se doreste si o cariera ambitioasa trebuie facute toate sacrificiile necesare si platite si oalele sparte, acolo unde situatia impune acest lucru.

In Romania, asumarea unei cariere in politica este constant respinsa de catre "cei mai buni dintre cei buni" deoarece acestia nu pot pur si simplu respira in atmosfera specifica gandirii politice romanesti insa pentru toti ceilalti, mai ales tinerii ambitiosi din oraselele de provincie sau cei proveniti din mediul rural, politica va reprezenta mereu o alternativa serioasa si plina de satisfactii pe termen lung.

foto Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu