Lifestyle Tehnologie si internet

Mic ghid al computerului tau: Microsoft 7


Sisteme de operare PC - Windows 7

Incepand cu luna octombrie, 2009, noul sistem de operare Microsoft 7 a fost pus la dispozitia utilizatorilor din intreaga lume, adresabilitatea sa fiind foarte larga, de la calculatoare desktop si laptop pana la calculatoare tip tablet PC si media center PC. Suntem deja obisnuiti cu stiul practicat de Microsoft la lansarea proaspetelor sale sisteme de operare, deci nimic nou din acest punct de vedere, dar este imbucurator faptul ca au reusit sa se tina de promisiunile facute anterior si sa ofere un sistem de operare mai rapid si mai stabil decat Windows Vista.

Compatibilitatea lui Windows 7 cu componentele hardware este intr-adevar mai mare decat in cazul lui Windows Vista, iar cerintele minime pentru instalare nu foarte diferite. Suita de programe Windows Live Essentials este oferita separat, intr-un mod gratuit, ceea ce permite o stabilitate marita a sistemului de operare in sine. Plecandu-se de la numele initiale de cod, Blackcomb si Vienna, s-a ajuns intr-un final la denumirea de Windows 7, anuntata oficial in 2008.

Testele de performanta facute in trecut au reusit sa puna in evidenta avantaje nete ale Windows 7 in raport cu Windows Vista, aici putand fi amintite viteza marita de boot-up si shutdown, lucrul mai usor cu fisierele, incarcarea si descarcarea de fisiere diverse si altele. Un fapt demn de retinut, atat pentru Vista cat si pentru Windows 7 este ca vitezele de lucru cu aplicatiile tip Office sau cu fisierele video sunt mai slabe decat ceea ce poate fi inregistrat atunci cand se apeleaza la sistemul de operare Windows XP. Totusi, foarte atractive sunt elementele vizuale integrate cu Windows 7, care vor putea atrage indiscutabil mai ales pe cei mici, fascinati cu siguranta de jocurile de culori si imaginile oferite din belsug pe durata exploatarii.

Mai vechiul Centru de Securitate din Vista si XP SP2 a fost inlocuit cu un nou si foarte util Centru de Activitati, care va incerca sa organizeze putin haosul intalnit peste tot la vizitarea paginilor de Internet si de asemenea sa ajute utilizatorul sa se concentreze mai usor la activitatile sale primare. Elementele de securitate sunt ceva mai bine puse la punct, iar programele oferite ca accesorii destul de interesante. Chiar si motorul intern de cautare a fost in fine pus la punct astfel incat va fi posibil sa se gaseasca orice fisier de importanta stocat pe calculator sau pe alte dispozitive media. Panoul de control este oarecum diferit, acum putand fi localizate mai simplu componentele hardware, care permit o mai mare usurinta pentru instalare si trobleshooting. Folderul traditional numit My Documents este redenumit in Windows 7 ca Windows 7’s Libraries si are intr-adevar elemente noi de organizare de fisiere si inca foarte bine stilizate.

Din pacate, nici Windows 7 nu va putea fi inca folosit de multi utilizatori de calculatoare de generatie mai veche deoarece este necesara destul de multa memorie fizica pentru buna sa functionare precum si o placa video si un procesor foarte performante. Desi exista si o varianta integrata a sistemului de operare Windows XP, care vine odata cu noul Windows 7, aceasta se adreseaza mai degraba utilizatorilor economici, din motive de compatibilitate, si nicidecum utilizatorilor obisnuiti, care doresc sa foloseasca mai putine resurse. Inclusiv multe calculatoare tip laptop sau notebook puse in prezent pe piata nu sunt pregatite pentru Windows 7, iar acest lucru pare putin straniu dat fiind faptul ca aceste calculatoare se vand totusi echipate cu sisteme de operare nu foarte vechi ale companiei Microsoft.

Upgradarea la Windows 7 este, in prima faza, recomandata in primul rand utilizatorilor economici, care s-au si grabit sa isi faca cumparaturile cu mult inainte de Craciun, dar pentru multi dintre ceilalti utilizatori este imposibil sa probezi acest sistem de operare, d-apoi sa mai si lucrezi cu el zi de zi. Cei care isi permit insa, se vor bucura probabil de avantajele utilizarii unui sistem de operare performant si plin de posibilitati noi atat pentru planul profesional cat si cel personal, al distractiei fara limite.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu