Lifestyle Tehnologie si internet

Mic ghid al computerului tau: Diferenta dintre partitiile NTFS si FAT


Calculator - Partitionarea unui hdd - NTFS , FAT 32 , FAT 16

Exista trei tipuri de partitii puse la indemana utilizatorilor de sisteme de operare Windows, iar acestea sunt, in ordine cronologica, partitiile FAT16, FAT32 si NTFS. FAT este abrevierea pentru File Allocation Table (Tabela de alocare a fisierelor), iar NTFS desemneaza termenul NT File System (sistem de fisiere NT). Aceasta terminologie se refera la modul in care va fi pregatit spatiul de depozitare de pe unitatea numita hard-disk in vederea instalarii sistemului de operare.

Partitiile de tip FAT16 au o vechime considerabila, ele fiind folosite inca din 1981. In prezent, nu se renunta definitiv la ele deoarece sunt compatibile cu multe sisteme de operare si ofera un mediu de lucru adecvat pentru utilizatorii care nu pun mare accent pe depozitarea pe fisiere ci mai degraba sunt interesati de instalarea de multiple sisteme de operare pe calculatorul dansilor. FAT16 este deci o preferinta pentru utilizatorii avansati si nu se recomanda incepatorilor sa apeleze la FAT16, mai ales ca aceste partitii nu permit alocari de spatiu mai mari de 2GB.

FAT32 a reprezentat pasul urmator in administrarea partitiilor unui hard-disk si a fost introdus odata cu lansarea sistemului de operare Windows 95 Pachetul de Servicii 2. Pentru partitiile FAT32, inca larg folosite de catre utilizatorii din intreaga lume, este permisa o alocare a spatiului de maximum 20 GB, ceea ce mareste simtitor posibilitatile oferite catre utilizatorii obisnuiti. Se prefera inca acest tip de partitii deoarece este posibila si instalarea de sisteme de operare Windows multiple pe calculator si, de asemenea, accesul la sistemul de operare MS-DOS, inca iubit de multi pentru posibilitatile reale oferite catre utilizatori diversi.

Partitiile NTFS sunt cele care au preluat definitiv piata, odata cu introducerea sistemului de operare Windows XP si sunt larg utilizate de catre cei mai multi utilizatori datorita elementelor de siguranta suplimentare oferite, usurintei in instalare si spatiului generos pus la dispozitia fiecarei noi partitii. Dezavantajul acestor tip de partitii este lipsa lor de compatibilitate cu alte sisteme de operare, lucru pe care multi specialisti in calculatoare il acuza in mod frecvent, ei fiind nevoiti sa instaleze programe speciale pentru a putea citi partitiile NTFS sau fortati sa foloseasca simultan mai multe calculatoare din aceasta cauza.

Pentru cei mai multi dintre noi, care avem instalat un sistem de operare de la Windows 2000 in sus, partitiile NTFS sunt calduros recomandate si ne vor permite sa avem acces la aproape intreaga gama de aplicatii Windows cunoscute in prezent. Cei care, insa, au nostalgia mai vechilor sisteme de operare MS-DOS si Windows 9X pot apela la partitionarea mixta cu partitii FAT32 si NTFS sau pot incerca sa isi partitioneze intregul dispozitiv HDD cu partitii FAT32 de 20GB. Este insa o operatiune consumatoare de timp, mai ales atunci cand se discuta despre hard-disk-uri de mare capacitate. Totusi acest lucru va permite instalarea a cel putin 2 sisteme de operare precum si un acces mai larg catre aplicatii PC de mare varietate.

La partitionarea hard-disk-ului este nevoie de maxima atentie in alegerea tipului de partitie preferat deoarece aceasta operatiune se face foarte rar si este vitala pentru functionarea impecabila a sistemului de operare. Graba este acum inamicul numarul unu si, chiar daca se poate pierde timp pretios cu indeplinirea acestei operatiuni, este mai bine sa se faca mici sacrificii decat sa se revina in scurta vreme la indeplinirea aceleiasi operatiuni din cauza realizarii incorecte a partitionarii intregului HDD.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu