Cariera Lifestyle

Testeaza-ti abilitatile de viata


Testeaza-ti abilitatile de viata

Există cineva care nu a auzit până acum de inteligenţa emoţională? Probabil că nu. Foarte putini termeni s-au bucurat de un asemenea boom ca în cazul EQ-ului, in ciuda faptului ca înaintea descopeririii au existat multiple categorii de inteligenta, cum ar fi cea practica şi cea socială, toată lumea fiind contrariată de existenţa unei alte metode de măsurare decât clasicul IQ. Pe scurt, ea constă în identificarea corectă şi capacitatetea de a genera emoţii pentru a facilita gândirea, abilitatea de a întelege cauzele emoţiilor şi tranzitiile lor, pentru ca într-un final să poţi integra toată informaţia în decizii şi acţiuni. Dacă până nu demult, IQ-ul era considerat factor decisiv în succesul în carieră şi viaţa personală, astăzi toată lumea vorbeşte de EQ ca diferenţiator în împlinirea socială şi profesională, dovedindu-se definitorie în succesul în relaţii, şcoală şi muncă.

Autorul defineste inteligenta in "Testeaza-ti abilitatile de viata", ca detinerea abilitatilor de viata esentiale, de care avem nevoie pentru a schimba tiparele cognitive, comportamentale, emotionale ce ne provoaca anxietate, stres si nefericire generala. Dr. John Liptak este cunoscut internaţional pentru traningurile sale în domeniul carierei, autor a numeroase articole şi cărţi pe metodele de îmbunăţire a vieţii profesionale şi a inteligenţei emoţionale, având ocazia să lucreze cu personalităţi diferite: de la studenţi, până la bolnavi mental şi deţinuţi.

Lucrarea dovedeşte încă o dată că dacă ne înţelegem sentimentele, situaţia în care ne aflăm devine mai clară. Cu cat avem o inteligenta mai mare cu atat putem sa ne utilizam emotiile pentru a da raspunsul potrivit, la momentul potrivit, persoanei potrivite. Abilităţile de viaţă se învaţă, deşi există oameni care s-au născut mai dezvoltati din punctul de vedere al acestui tip de inteligenta. Cei care şi-au dezvoltat abilităţile de viaţă, prin training sau la şcoală au început să se cunoască mai bine, să manifeste mai multă empatie, să dea dovadă de mai multă stăpânire de sine şi să beneficieze de relaţii interumane mai armonioase. Cu cat te dezvolti emotional, cu atat te vei simti mai implinita în familie, vei lega mai usor noi prietenii si devii mai comunicativa.

Mai mult, abilitatile de viata sunt utile si la locul de munca, pentru ca viaţa în organizaţii este viaţa alături de oameni, viaţa în care comunicarea, empatia, capacitatea de a coopera şi depăşi conflictele reprezintă abilităţi cheie. Acest lucru explică de ce IQ-ul nu mai este atât de relevant in angajare, grila de interviu cuprinzand cerinte precum sociabilitate, comunicativitate, capacitate de a lega noi relatii,. eficienta in luarea deciziilor, gestionarea banilor si a timpului, rezolvarea conflictelor si controlul emotiilor.

Domeniul inteligentei emotionale se dezvolta incet, dar sigur, introducandu-se in scoli si find aplicata in toate domeniile de cercetare asa cum indica temele Congresului International al Inteligentei Emotionale din 2009. Dezvoltarea inteligentei emotionale duce implicit la o viata mai buna si la un climat pozitiv al vietii in grupuri si societate.

Dr. John Liptak ne ofera un set de teste de autoevaluare, ce aduc o lumina noua asupra principalelor aspecte ale vietii. Cu un ton si comentariu onest, dar incurajator si plin de exemple si idei gata de practicat, „Testeaza-ti abilitatile de viata” se diferentiaza de celelate carti motivationale, cartea fiind un ghid practic al autointrospectiei si oferind un punct de plecare pentru a-ti imbunatati calitatea vietii invatand mai multe despre voi insiva.

Amaltea

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu