Cariera Lifestyle

Mai mult discernamant la angajare


Pentru cei mai multi dintre angajati satisfactiile profesionale oferite de catre locul lor de munca si mediul specific in care isi desfasoara activitatea joaca un rol important in destinul lor profesional. Multi insa regreta abia dupa ce au ocupat o pozitie la o companie oarecare faptul ca nu au avut mai mult discernamant atunci cand au decis sa lucreze pentru compania respectiva si nu pentru competitie unde lucrurile se pare ca stau mai bine din acest punct de vedere.

Daca inaintea prezentarii la interviul profesional sau imediat dupa aceea se rezerva timp si pentru analizarea conditiilor de munca si avantajelor oferite de catre o alta companie atunci sansele de a alege locul de munca mai ofertant din punct de vedere al satisfactiilor profesionale si a conditiilor de munca sunt cu siguranta ceva mai mari. E drept ca ambele companii pot veni cu pachete salariale atractive si alte beneficii insa e intotdeauna bine de analizat pe indelete unde merita cu adevarat sa iti oferi serviciile profesionale pentru a nu regreta deloc alegerea astfel facuta.

Conform studiilor recente multi angajati, inclusiv din Romania, parasesc un loc de munca mai putin din cauza salarizarii si mai mult din cauze legate de lipsa de satisfactii profesionale, de stagnare a obiectivelor profesionale proprii si, nu in ultimul rand, din cauza mediului de lucru deosebit de stresant. Iata ca banii nu mai reprezinta motivatia principala la angajare ci s-a facut o trecere catre aspecte diferite precum conditii de munca civilizate si un mediu competitiv unde sa se poata pune in valoare abilitatile profesionale.

Alegerea angajatorului se va face deci prin stabilirea unei liste de prioritati si cerinte profesionale clare, in prezent fiind posibil sa poti alege intre mai multe oferte de joburi fara frica de a pierde ceva in plan financiar sau alte beneficii precum asigurarea de sanatate sau contributia la fondul de pensii. Lista de prioritati va putea cuprinde, printre altele, si raspunsul la urmatoarele intrebari:

– Are compania in cauza niste obiective clare de urmat si prin ce anume se diferentiaza de competitie? Daca nu exista niste obiective bine definite atunci si moralul angajatilor va fi mai scazut, iar stresul ceva mai ridicat.

– Cine sunt sefii cu care se va lucra in mod direct si din cine este compus consiliul de administratie al companiei unde se doreste angajarea? Un manager sau un consiliu de administratie care nu pot lua decizii clare si sigure si nici nu sunt deosebit de interesati in castigarea increderii angajatilor nu vor prezenta acelasi grad de incredere precum managerii siguri pe deciziile lor si capabili sa faca fata situatiilor diverse intalnite in activitatea unei companii.

– Care este relatia companiei cu clientii si poate aceasta sa raspunde cerintelor unei game diverse de consumatori? Daca este adevarat atunci si satisfactiile angajatului vor fi pe masura, iar daca nu este asa atunci lucrurile vor sta in mod diferit.

– Exista o relatie de colaborare buna intre conducere si angajati si sunt cei responsabili capabili sa raspunda cererilor angajatilor? Atunci cand factorii de raspunde pot oferi un mediu de lucru motivat si relaxat randamentul profesional este de asteptat sa creasca si, prin aceasta, si multumirea de sine a angajatilor va fi mai mare.

– Sunt prezente valori comune privitor la cultura muncii in cadrul companiei respective? Exista companii unde activitatea zilnica se desfasoara dupa niste norme de-a dreptul inovatoare daca nu chiar si futuristice si exista companii unde valorile traditionale primeaza in fata altor concepte ale culturii muncii.

– Exista o deschidere catre planul vietii de familie a angajatilor sau se cer ore suplimentare, investitii mari de timp si eforturi suplimentare pentru a putea promova sau pentru a dobandi respectul profesional? Nu mai e nevoie sa se inteleaga cat de important este acest aspect atunci cand situatii de urgenta sau de viata vor cere o reducere a performantei generale pe perioade scurte de timp pentru a se muta atentia catre viata de familie.

– In sfarsit, activitatea la compania respectiva va putea aduce un plus important la CV-ul dumneavoastra sau nu? Pentru multi angajati, obisnuiti deja cu schimbarile produse intr-o economie de piata, a castiga un plus profesional prin fiecare loc de munca avut de-a lungul timpului reprezinta un obiectiv major si e bine sa se tina seama de acest lucru inainte de a se raspunde pozitiv ofertei de angajare.

Cineva care doreste sa isi desfasoare activitatea profesionala la parametrii optimi va face din selectarea cu maxima atentie a angajatorului un proces obligatoriu care sa il asigure ca nu va regreta in nici un fel aceasta alegere si ca va putea sa isi indeplineasca obiectivele sale profesionale fara surprize neplacute cauzate de catre politicile companiei care vine cu oferta de munca.

Si interviul profesional trebuie speculat pozitiv din acest punct de vedere pregatindu-se si pentru acest pas un set de intrebari menite sa completeze lipsa de informatie asupra activitatii companiei in cauza. Graba si raspunsurile pripite nu sunt deci recomandate pentru ca un loc de munca potrivit nevoilor specifice ale unui aplicant nu se gaseste la intamplare ci este nevoie de o analiza atenta pentru a se atinge acest obiectiv.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu