Lifestyle Sport

Jocul de badminton, ideal pentru mentinerea unui tonus pozitiv

Incepand cu anul 1992, jocul de badminton a fost promovat ca sport olimpic oficial, existand atat probe masculine cat si feminine sau mixte. La acest nivel profesionist, jocul de badminton si-a putut demonstra intregul sau potential, tot mai multe persoane indreptandu-se de atunci incoace catre cluburile de badminton pentru amatori si profesionisti din intreaga lume.

Unii dintre cei care nu au practicat niciodata badmintonul, dar au urmarit acest joc cu diferite ocazii inca mai cred ca este vorba despre un joc care nu solicita sportivii la maximum, dar adevarul este ca badmintonul, la fel ca si multe alte sporturi, solicita intreaga musculatura, este foarte spectaculos si nu oricine il poate practica daca nu are o pregatire fizica de exceptie.

De obicei, jocul de badminton se joaca intr-o sala acoperita, pe un teren special amenajat deoarece vantul poate cu usurinta sa influenteze traiectoria fluturasului ("mingea" de badminton) si sa schimbe astfel brusc deznodamantul jocului. La nivel de amator insa badmintonul poate fi practicat si pe terenuri in aer liber, unde gradul de spectaculozitate va creste simtitor in defavoarea tehnicitatii jocului.

Viteza de reactie si agilitatea sportivilor sunt primele calitati necesare practicarii cu succes a badmintonului profesionist, dar in unele situatii aceste abilitati nu mai sunt atat de importante, punandu-se accentul mai mult pe tehnica de joc. Tocmai din aceasta cauza badmintonul poate fi practicat pana la varste foarte inaintate, dar este totusi necesara acumularea unei experiente de joc bogate pentru a face acest lucru posibil.

La fel ca si la jocul de tenis de camp profesionist si la jocul de badminton se foloseste o plasa care imparte terenul de joc in doua jumatati egale, mai scurte insa decat in cazul jocului de tenis. Surprinzator totusi este faptul ca viteza maxima a fluturasului la jocul de badminton o depaseste de multe ori pe aceea a mingii de tenis de camp, iar recordul mondial la viteza maxima a mingii de joc este detinut de jocul de badminton cu incredibila viteza de 332 km/h atinsa de fluturasul nabadaios.

In America, jocul de badminton inca nu este foarte popular, dar in Europa si Asia se joaca cu mare placere atat la nivel profesionist cat si la nivel de amatori, fiind unul dintre cele mai rapide sporturi din lume si de aceea foarte indragit mai ales de tineri si persoanele adulte, aflate intr-o buna forma fizica. Ca sport de intretinere, badmintonul este calduros recomandat de catre specialisti pentru ambele sexe, acestia sustinand ca badmintonul concureaza cu succes sedintele de fitness sau de aerobic ori alte sporturi de sala.

Ceea ce trebuie mereu luat in considerare atunci cand se doreste practicarea badmintonului in sala sau in aer liber este calitatea superioara a echipamentului sportiv precum si incalzirea intregii musculaturi inainte de a se trece la jocul propriu-zis. Accidente minore sau mai grave se pot intampla frecvent daca se neglijeaza aceste lucruri, dar altfel jocul de badminton este probabil una dintre cele mai placute experiente sportive pe care le puteti trai de-a lungul intregii vieti, fiind si unul dintre putinele sporturi de sala care sa poata fi practicat pana la varste destul de inaintate.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu