Lifestyle Tehnologie si internet

Inlocuirea bateriei CMOS pentru un Desktop PC


IT si Tehnologie - Inlocuirea baterieri CMOS

Foarte rar, unii dintre utilizatorii de Desktop PC se pot confrunta cu necesitatea inlocuirii bateriei CMOS de pe placa de baza, care alimenteaza neintrerupt memoria calculatorului pentru a se tine clar evidenta timpului chiar si atunci cand sistemul este oprit complet. Aceste baterii de obicei nu vor necesita schimbarea lor deoarece sunt construite dupa o tehnologie speciala (CMOS – Complementary metal–oxide–semiconductor), care permite economisirea substantiala de energie si pot fi functionale pe deplin pentru mai bine de 10 ani de zile.

Exista totusi si situatii rare cand se impune schimbarea acestei baterii CMOS din diferite motive, si aceasta problema va fi semnalata de chiar computerul care are astfel de probleme, atragandu-se atentia fie asupra unor erori de tip CMOS chiar la inceputul procesului de boot, fie spunandu-ni-se in mod direct ca bateria este aproape descarcata (Battery Low). Daca acest lucru se intampla si observam ca ceasul de pe calculator trebuie iarasi si iarasi potrivit, este timpul sa luam serios in considerare achizitionarea unei noi baterii CMOS, deloc scumpa si nici prea dificil de gasit in comertul romanesc.

Bateria CMOS trebuie schimbata cat mai repede, odata emise atentionarile enumerate mai sus, caci altfel sistemul BIOS nu va mai fi capabil sa isi memoreze propriile setari si de aici plecand vor aparea o serie de alte probleme, care sa faca intr-un tarziu calculatorul cu totul inutilizabil. Bateria CMOS este usor de identificat pe placa de baza a oricarui calculator tip desktop, fiind de ajuns sa inlaturam capacul de protectie, cu calculatorul inchis complet, si sa cautam o baterie plata, argintie, foarte asemanatoare cu bateriile folosite de unele telecomenzi TV sau ceasuri moderne cu alarma.

Sigur ca nu vom putea utiliza orice tip de baterie ci va fi nevoie sa apelam la un specialist in calculatoare, care sa ne recomande exact acelasi tip de baterie sau un altul, intru totul compatibil cu placa noastra de baza. Odata achizitionata aceasta baterie, este cazul sa o si inlocuim pe cea veche, dand cu atentie clapetele de sustinere deoparte si plasand noua baterie CMOS in acelasi loc. Dupa ce o fixam pe cea noua sub clapetele de sustinere, se poate pune la loc capacul de protectie si calculatorul poate fi pornit pentru a se merge in BIOS unde sa se verifice daca totul este in regula.

Uneori insa va fi necesar sa se faca si o operatie suplimentara de curatare completa a memoriei CMOS, iar acest lucru se face tot de catre un specialist prin mutarea unui jumper special intr-o alta pozitie si reintoarcerea la pozitia initiala dupa doar cateva secunde. Astfel se asigura functionarea impecabila a noii baterii CMOS, care va putea fi utilizata pentru ani buni de zile pe mai departe.

Intrucat operatia de inlocuire a bateriei CMOS prezinta riscuri majore pentru buna functionare a calculatorului, este recomandat ca intotdeauna sa se apeleze la asistenta calificata, bineinteles numai dupa ce se constata erori in functionarea calculatorului si apar acele atentionari specifice, care toate vor include abrevierea CMOS in textul oferit pe ecranul monitorului.

Lucia Mihaiescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu