Cariera Lifestyle

Idei utile pentru reorientarea profesionala


Cariera - Reorientare profesionala - idei

Indiferent de varsta, reorientarea profesionala este un obiectiv pe care merita intotdeauna sa il avem in vedere deoarece astfel vom putea fi siguri ca nu riscam sa ramanem pe drumuri imediat ce sectorul de activitate in care ne desfasuram activitatea profesionala primara cunoaste momente de recesiune puternica.

Nu este chiar atat de dificil sa ne alcatuim si un plan de atac in ce priveste pasii de urmat, fiind de ajuns sa luam cu atentie in considerare abilitatile profesionale multiple pe care le-am dobandit cu timpul precum si inclinatiile noastre naturale, care sunt de obicei acompaniate de anumite talente speciale.

In functie apoi si de tipul de temperament pe care il avem, putem opta pentru meserii care nu presupun lucrul in echipa sau pentru cele care, dimpotriva, cer un grad mai mare de interactivitate si astfel sa restrangem aria de cautare la doar cateva joburi de interes, dintre care unele trebuie cu siguranta sa fie si bine recompensate, dar si pline de satisfactii profesionale.

Voluntariatul si activitatile part-time sau pe baza de proiect sunt de obicei cele mai bune cai de reorientare catre sectoare de activitate de interes unde insa nu detii un training calificat si nici nu te bazezi pe suficienti bani si timp pe care sa le poti investi in cursuri de durata medie sau lunga. Aproape fiecare dintre noi are si suficient timp liber de care sa dispuna dup bunul sau plac si de aceea merita sa inveti mai multe in plan profesional prin participare activa la actiuni de voluntariat sau la diferite proiecte cu arie larga de acoperire.

Foarte cautate in prezent au inceput sa fie si serviciile de instruire de personal, iar aici in special persoanele cu o bogata experienta in domeniul lor specific de activitate pot demara pregatirile pentru a organiza cursuri de specialitate, foarte serioase si eventual promovate de catre organizatii mai mari sau companii care au tot interesul sa beneficieze de forta de munca bine calificata, pregatita la prima mana de catre cineva cu suficienta experienta profesionala intr-un domeniu de activitate dat.

Lumea finantelor a devenit in sfarsit deosebit de transparenta si pentru romanul de rand si, asa cum se cunoaste, exista banci si firme de consultanta care te pot ajuta din plin sa iti realizezi planurile de reorientare profesionala, uneori aproape pe gratis si alteori contra unor tarife modice, destul de convenabile. In plus, seriozitatea unor astfel de institutii si sevicii ale lor pot garanta un inceput bun al oricarei mici afaceri ori planuri solide in plan profesional.

In Romania exista foarte multe sectoare ale micii productii, serviciilor si comertului complet descoperite in prezent, existand si o cerere reala, dar nevenind de ani de zile nimeni sa raspunda acestei cereri. Se pierd astfel bani cu nemiluita doar pentru ca nu exista programe eficiente de dezvoltare si promovare a unor astfel de mici afaceri, deosebit de profitabile. Aceia dintre romani insa, care vor risca putin si vor demara o mica afacere de acest tip, vor avea bucuria ca in doar cativa ani sa se descopere nu doar mai bogati, dar si mai bine dezvoltati ca afacere de succes.

In sfarsit, obiectivele de reorientare profesionala nu vor putea fi bine structurate daca nu se apeleaza si la institutii oficiale sau nonguvernamentale direct implicate in acest proces, unde se vor putea macar afla mai multe informatii precum si legaturi utile care sa ne poata conduce catre pasii urmatori. Institutiile si programele specifice nu trebuie sub nici un chip evitate deoarece pot ajuta efectiv in cautarile noastre si detin si informatie de ultima ora, care sa ne opreasca la timp atunci cand riscam sa ne avantam orbeste intr-o astfel de "aventura" profesionala.

foto © Northfoto

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu