Compania IBM s-a pus serios pe treaba si doreste sa creeze primele computere inteligente, capabile sa desfasoare operatii intr-un numar comparabil cu cele indeplinite de creierul uman si sa invete in mod independent cum sa duca la bun sfarsit o sarcina fara ajutorul programelor de calculator.
La baza tehnologiei care sa faca posibil acest proiect ambitios se afla noile microchipuri IBM, a caror design este inspirat de chiar creierul omenesc si care au dimensiuni minuscule de doar cativa milimetri patrati. Spre deosebire de microchipurile obisnuite de calculator, cele de la IBM sunt si mai rapide si consuma si mai putin, binecunoscuta companie reusind astfel sa dea lovitura pe piata IT.
La testele la care au fost supuse, microchipurile IBM au demonstrat ca pot finaliza un joc de calculator sau identifica imagini grafice fara a face apel la alte programe ajutatoare, in acest mod dovedindu-se si faptul ca pot invata rapid cum sa rezolve noi sarcini dupa algoritmurile propuse de catre programatori.
Pe baza acestor microchipuri revolutionare, IBM spera sa poata construi in curand un computer de dimensiuni reduse, adica a 3-a sau a 4-a parte dintr-un calculator desktop obisnuit, pe care sa il supuna atentiei specialistilor odata ce va trece de faza obligatorie a testarilor. Noul calculator IBM va consuma initial pana in 1000 W insa si performantele sale vor fi mult superioare oricarui calculator existent la ora actuala pe piata.
Comparativ cu creierul uman, calculatorul IBM va putea sa intruneasca aproximativ 1/10 din posibilitatile reale oferite de creierul omului, adica foarte mult daca stai si te gandesti la numarul imens de neuroni pe care ii foloseste organul uman pentru a-si indeplini sarcinile sale de zi cu zi. Desigur ca succesul initial va permite si continua dezvoltare a proaspatului proiect de la IBM, alaturi de acestia aflandu-se si o agentie militara americana care spera ca in doar cativa ani sa aiba acces la un calculator comparabil pe deplin cu perfomantele creierului omenesc.
Microchipurile IBM pot declansa o adevarata revolutie tehnologica, compania americana fiind deja renumita pentru realizarile sale de marca din trecut si dovedindu-se a fi capabila de noi revelatii pe care sa le si puna in practica in timpul cel mai scurt posibil. Lucrurile deocamdata se afla abia intr-o faza de testari, dar sperantele sunt destul de mari ca in cativa ani de zile vom asista la crearea primului calculator capabil sa invete de unul singur si comparabil prin performantele sale cu creierul omenesc.
Adauga comentariu