Lifestyle Tehnologie si internet

Google sponsorizeaza prima masina de serie fara sofer!

Google sponsorizeaza prima masina de serie fara sofer!Un proiect mai vechi al companiei Google, interesata de producerea in serie de autovehicule fara sofer, a prins recent viata cand un producator de autoturisme din Nevada, SUA a reusit sa vina pe piata cu mai multe modele de masini capabile sa se conduca autonom. In urma testelor preliminarii, vehiculele au aratat rezultate incurajatoare, Google sperand ca in viitorul apropiat sa poate ajuta la producerea in serie de astfel de inedite autoturisme.
 
Inca din 2010, compania Google a anuntat publicul larg ca doreste sa investeasca intr-un astfel de proiect ambitios, masinile fara sofer fiind vehicule ideale pentru pensionari, persoane cu handicap si alte categorii de persoane care nu se descurca multumitor la volan. Anul acesta, obiectivul celor de la Google a fost in sfarsit atins, nu mai putin de 4 state americane inmatriculand deja noile autovehicule fara sofer si permitand inscrierea lor in traficul cotitidian.
 
Google va testa masinile capabile sa se conduca singure in California, Florida, Nevada si Districtul Columbia, vehiculele detinand deja placuta de inmatriculare pentru aceste state din SUA si fiind echipate cu camere video, senzori de distanta, radar, sistem de captare laser pentru integrarea in trafic si harti precise necesare pentru atingerea destinatiei. Masinile sunt de dimensiuni mici si circula cu viteza maxima de 25 mph (aproximativ 40 km/h), o masura de siguranta luata de inginerii care au colaborat la construirea lor pentru a se minimiza posibilele accidente in trafic.
 
Proiectate special pentru securitatea pasagerilor lor, masinile fara sofer au integrata in caroserie o spuma amortizanta in partea lor din fata si pe laterale, astfel sperandu-se sa se reduca simtitor toate potentialele riscuri atat pentru pasageri cat si pentru pietoni. Fara volan sau pedale, autovehiculele Google se ghideaza automat in trafic gratie unui sistem electronic sofisticat si eficient, orice obstacol pe o raza de aproximativ 200 de metri fiind detectat automat prin intermediul senzorilor de distanta pentru a se evita accidentele de circulatie.
 
Oficialii companiei Google sunt pe moment multumiti de modul in care decurge ambitiosul lor proiect, ei planuind sa testeze initial masinile fara sofer pe trasee mai putin circulate pentru a reduce astfel riscul de accident, dar si pentru a putea identifica orice posibil defect in functionarea micilor si ingenioaselor autovehicule care se conduc singure. Daca totul va decurge multumitor, Google ar urma sa sponsorizeze productia in serie de astfel de vehicule peste aproximativ 2 ani de zile, testele din prezent avand rolul de a descoperi chiar si cea mai mica hiba in functionarea ireprosabila a micutelor autoturisme fara sofer.
 
Luati complet prin surprindere, marii producatori de automobile, dar si soferii amatori sau cei profesionisti au reactionat intr-un mod foarte divers si adeseori chiar contradictoriu la initiativa companiei Google, pentru unii masinile fara sofer reprezentand o aberatie care nu are ce cauta in trafic, iar pentru altii doar o simpla curiozitate care nu pare sa aiba multe sanse de a supravietui in conditiile de trafic intens din zilele noastre. Foarte favorabile au fost insa reactiile pensionarilor, a mamicilor si a altor persoane care nu sunt direct implicate in traficul rutier, acestia fiind de fapt si publicul-tinta pentru masinile fara sofer.
 
Multe persoane s-au declarat astfel impresionate de modul aproape miraculos in care se ghideaza singure micile vehicule si au spus ca nu ar avea nimic impotriva daca li s-ar oferi sansa sa circule in acest mod catre destinatiile vizate de dansii. Teama de accidente este prezenta la mai toti cei intervievati, dar chiar si asa ei considera ca merita asumat acest risc daca se va dovedi intr-un final ca aceste masini fara sofer sunt fiabile si nu acuza defecte in functionarea lor pe termen lung.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu