Lifestyle Tehnologie si internet

Eco trend: Contoare de energie ecologice


Contoare electriceRecent a fost data catre folosinta o noua generatie de contoare electrice pentru uz casnic menita sa schimbe in bine modul in care utilizatorii obisnuiti folosesc si cuantifica consumul lor real de energie. In S.U.A. insusi presedintele Barack Obama a promis alocarea unor sume de ordinul zecilor de milioane de dolari pentru introducerea acestor contoare "inteligente" in casele americanilor de rand sperandu-se sa se inregistreze prin aceasta investitie economii importante de energie in viitorul apropiat.

Proiectele pentru realizarea acestor contoare electrice de noua generatie s-au materializat in 2008 cand o firma din Germania a prezentat la targul IT din Hanovra noul contor numit Energie Baden-Württemberg (EnBW). Aceste dispozitive prezinta doua interfete grafice, una a dispozitivului propriu-zis care arata consumul la zi, si o alta mai detaliata care va necesita conectarea la un calculator aflat in locuinta consumatorului de unde se pot consulta rapoarte periodice a consumului de energie, se pot face comparatii utile pe baza stiintifice intre consumul din lunile anterioare si cel din prezent si se poate raporta propriul consum la acela al unei gospodarii similare, totul fiind posibil prin conectarea la serverul furnizorului de pe Internet.

Calculatorul fiind direct racordat la contorul electric poate oferi si date in timp real asupra consumului de energie diferentiat pe fiecare dispozitiv electro-casnic utilizat in gospodaria respectiva. Astfel pot fi facut si comparatii utile intre consumul de energie pe fiecare dispozitiv in parte si luate acele masuri prin care sa se realizeze o economie de energie dorita de catre consumator. Se pot realiza si grafice periodice fie generale fie pentru fiecare dispozitiv astfel incat sa se vada foarte clar cata energie se consuma intr-o ora sau o zi obisnuita. De asemenea, daca se doreste, se pot face si scenarii posibile pentru a se estima consumul crescut de energie in anumite zile precum perioada Craciunului, a Pastelui sau a altor sarbatori ocazionale.

Proiectele de imbunatatire a contorului electric de tip clasic nu se vor opri aici intentionandu-se ca pe viitor sa se dezvolte contoare electrice capabile sa comunice in mod direct cu fiecare dispozitiv electro-casnic si sa coordoneze eventual activitatea acestora dupa un program economic care sa stopeze consumul inutil de energie. Astfel cu timpul se spera in realizarea unor contoare electrice cu adevarat "inteligente" care sa ofere un real ajutor pentru reducerea judicioasa a costurilor cu energia electrica in fiecare gospodarie de pe planeta.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu