Educatie Lifestyle

Despre un stil de viata sanatos

Despre un stil de viata sanatos

Avem nevoie de informatii si de trucuri pentru a arata bine. Inainte de aspect este vorba de sanatate, este vorba de ne sti organismul echilibrat, pregatit pentru a face fata stresului si unui stil de viata adaptat secolului vitezei. Pentru mai multe informatii, l-am rugat sa imi ofere un interviu pe Tiberiu Vintiloiu, antrenor personal.  

Cum a inceput interesul pentru sport si pentru un stil de viata sanatos?
Ideea de sport este strans legata de faptul ca tatal meu a fost sportiv,  si la varsta de 9 ani m-a dus la handbal, si de aici tot s-a dezvoltat pasiunea. Este ceva ce imi curge prin sange. Nu pot concepe viata fara a face sport.
A fi antrenor personal, pe langa beneficiile financiare, ai o mare multumire pentru ca cineva te apreciaza pentru ca i-ai schimbat viata.  Si atunci viata sanatoasa a inceput cand am inceput sa ma documentez, acum 5 ani, cand am observat ca e necesar sa mananc mult mai sanatos si imi creeez un anumit meniu pe care trebuie sa il respect.

Inainte sa incepi sa duci un stil de viata sanatos si sa faci sport la acest nivel, ce stil de viata duceai? Aveai vicii?
Da, mai fumam, insa rar. Alcool este destul de nociv. Nu neaparat asupra ficatului, efectele pe care le stim cu totii. Ideea e ca  alcool-ul cu multe grade  face mult rau. Spre exemplu 100 de grame de vodka contine  231 de calorii, care cand ajung in organism, acesta consuma carbohidrati  din alcool.  Adica organismul tau functioneaza pe alcool.  Este ca si cum la o masina ce functioneaza pe motorina , ai dilua combustibilul cu apa. Nu mai functioneaza corect.
Cu totii putem bea un pahar de vin, insa nu trebuie sa facem excese.
Alt exemplu, sunt energizantele. Ele nu sunt altceva decat zahar, organismul mareste cu taurina digestia si zaharul intra in sange, oferind energie.  26 de grame de zahar pe 100 de ml, ca sa constientizam ce anume inghitim.
 
Cam cate ore petreci in sala de sport zilnic?
In jur de 10 ore.  Am foarte mute persoane care vin la antrenament personal, si atunci am mult de munca. Insa psihic conteaza mult, sa ai conduita, sa faci elevul sa faca exerciile in siguranta si mai ales sa ii dai din energia ta.  Multi sunt demotivati, dezamagiti de cantar, au probleme la munca. Misiunea ta este  sa ii motivezi.

Spune-mi de unde iti iei informatiile legate de alimentatia corecta?
Informatiile le gasesc si pe Internet insa trebuie sa stii sa alegi. Nu exista insa o limba comuna, multe informatii sunt contradictorii.  Fiecare crede ca parerea lui e cea care conteaza, ca ceea ce detin este foarte important.
Organismul are nevoie zilnic de proteine, carbohidrati, grasimi si bineinteles apa. Iar ceea ce apare la tevelvizor, spot-ul publicitar cu 3 mese pe zi si 2 litri de apa este foarte adevarata, deoarece metabolismul nu poate functiona fara apa. Insa sportul ajuta enorm, ofera o forma atletica si o forma frumoasa a corpului.
Infometarea este ceva ce nu este deloc benefica pentru organism. Este ca o masina fara benzina, nu are ce consuma. In zilele de infometare tu consumi din grasime dar pentru activitatile care sar peste un anumit punct nu mai ai energie. Chiar daca slabesti, pielea se lasa, masa musculara dispare, muschiul se duce. Muschiul consuma grasime, asadar efortul fizic facut la sala, cu 3 mese pe zi si 2 gustari nu au cum sa dea gres.  
Citesc carti, articole, merg la seminarii, cursuri, am mereu un update la ceea ce inseamna stil de viata sanatos.

Consideri ca romanii duc un stil de viata sanatos? Sau sunt prea inghititi de “moda shaorma”?
Moda  shaorma a luat amploare in Romania oarecum in ceata, insa pot spune ca nu este bine consumata.  Din consistenta ei, sosurile si cartofii prajiti sunt cele mai nocive.  In momentul in care mancam shaorma, organismul secreta insulina, iar secretia de insulina, cauzeaza retentia. Nu este nociva daca o consumam rational si suntem dispusi sa o dam jos prin sport. O shaorma  pe zi este permisa daca o dai jos in aceeasi zi.
 
 Dusmanul multor fete este celulita. Ce sfaturi ai tu pentru prevenirea ei, dar si eliminarea, daca mai este posibila?
Celulita nu va disparea niciodata daca masa musculara nu este marita. Oricata crema folosim noi, aceasta este la suprafata. Daca lucram masa musculara nu vom avea celulita, pielea este intinsa, si atunci nu mai este vizibila.  Nu exista un miracol, odata ce este instalata, foarte greu este de indepartat.
Un pont: o portocala dupa antrenament este foarte buna. Ajuta la piele pentru ca are colagen, trebuie consuma cu toata pulpa, nu doar suc.

Spune-mi 3 alimente pe care romanii ar trebui sa le aiba in frigider constant?
Carnea bineinteles, mai ales cea rosie, pentru fier.  Este mult mai buna decat proteina vegetala pentru ca nu contine proteine si ajuta la prevenirea anemiei.
Orice leguma verde. Pentru a avea antioxidanti, care ajuta impotriva radicalilor liberi, si pentru scoaterea toxinelor din organism. Spre exemplu brocolli, care este foarte bun si mai ales sanatos.  Grasimi esentiale. Nuci, migdale, arahide, ulei de masline, ajuta enorm la antrenamente, la activitatea creierului.
 
Cate ore de sport recomanzi pe saptamana?
Minim 3 ore pe saptamana. Insa depinde de fiecare persoana, de antrenament si de dieta.
 
Ecuatia ideala pentru slabit ne-o poti spune?
Sa nu omiteti masa de dimineata, niciodata. Cele 3 mese principale si sport, mult sport.

Virgolici Ecaterina

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu