Educatie Lifestyle

Despre spiritul ecologic în România

Despre spiritul ecologic în RomâniaÎntr-o lume poluată fizic, dar mai ales moral, existența unei asociații de reciclare este mai mult decât necesară. În cadrul acestui interviu vom discuta despre ce înseamnă o asociație ce se ocupă cu protejarea mediului, ce încă crede în puterea culorii și a ideii de verde și consideră că ecologia mai are o mare șansă chiar și într-o țară ca a noastră. Nedumeririlor și curiozităților mele le va răspunde doamna Andreea Idriceanu Calev, care  ocupă funcția de Communication Manager al Asociației Române  pentru Reciclare (RoRec).  Cum înțeleg românii ideea de reciclare, dacă sunt deschiși programelor și ce presupune a propune proiecte de ecologie, vom afla în interviul de astăzi.
 
Ecaterina Virgolici: Mulțumesc pentru amabilitate. Spuneți-mi, de unde a pornit această inițiativă? Unde își are rădăcinile? Spiritul ecologic este cel care v-a ghidat cel mai mult?
Andreea Idriceanu Calev: Spiritul ecologic vine din educație. La fel cum suntem învățați de mici să spunem “bună ziua”, să fim politicoși, să îi respectăm pe cei din jur, așa învățăm și să fim … ecologiști și să avem grijă de mediul în care trăim. Părinții, școala, media și … legea … ne formează gustul pentru frumos și ne stabilesc reguli de conduită. Așadar, inițiativa noastră, pornită în anul 2007, a venit odată cu intrarea României în Uniunea Europeană. Prin Directiva 98/2002 și prin implementarea ei la nivel național, producătorii sunt făcuți responsabili de aparatele electrice și electrocasnice pe toată durata lor de viață, inclusiv când acestea devin deșeuri. Prin asocierea a zece dintre cei mai cunoscuți fabricanți de aparatură electrocasnică ce operează pe piața noastră, s-a născut în septembrie 2007 Asociația Română pentru Reciclare RoRec.
E.V. În ce stadiu considerați că se află România acum? Reacțiile europene referitoare la ecologie nu sunt deloc pozitive, fiind prezenți în topul celor mai poluate țări. Prin muncă și informare corectă, putem intra pe un făgaș normal?
A.I.C:  Cum menționam mai devreme, educația și informarea sunt esențiale, în orice domeniu, nu doar în cel al reciclării. Însă acesta este un domeniu care se construiește la noi, pe criterii de coerență și sustenabilitate și, desigur, acest proces necesită timp.
E.V. Care este planul dumneavoastră “de atac” pentru a avea garanția unor rezultate satisfăcătoare?Pe ce piloni vă axați campaniile?
A.I.C: Campaniile de informare și activare a populației reprezintă o activitate continuă a Asociației RoRec. Însă degeaba îi spui omului “aruncă deșeurile unde le este locul!”, câtă vreme nu există o infrastructură coerentă de colectare la nivel național a deșeurilor electrice. Este inutil să îi spui unui cetățean: “ai grijă, dacă arunci deșeurile electrice la gunoi vei fi amendat!”, căci va veni întrebarea firească: “unde să le arunc?”. Așa că un alt program important al asociației noastre constă în dezvoltarea Rețelei Naționale de Colectare RoRec. Am deschis până acum 25 de centre de colectare la standarde europene, în 16 județe ale țării (http://www.rorec.ro/ro/recicleaza-cu-noi/centre-de-colectare). Suntem astăzi prezenți în peste 2.500 de locații cu containere de colectare pentru baterii, lămpi și deșeuri mici în marile lanțuri de retail, benzinării, instituții, firme, organizații și școli. Derulăm un program educativ în peste 650 de școli din România, numit Patrula de reciclare, adresat instituțiilor de învățământ preuniversitar. Pe scurt, interacțiunea directă cu comunitățile, cu cei mari și cu cei mici, informarea corectă și constantă reprezintă singura șansă pentru a schimba de fapt o atitudine și a forma un comportament corect, responsabil față de mediu. Acel “spirit ecologist”, despre care întrebați mai devreme.
E.V. Ce categorie a populației a fost cea mai receptivă la programele asociației?
A.I.C: Putem spune cu bucurie că nu există o categorie anume. De la piticii de grădiniță, care își implică familia în acțiuni, la bunici care ne felicită că i-am scăpat de aceste deșeuri care le ocupă locul în casă, la profesori care ne susțin în toate acțiunile derulate, autorități locale, salubrizori, reprezentanți ai presei. Important este cum se multiplică mesajul nostru și ce răspuns generează.
Derulăm multe campanii de informare referitoare la activitățile de colectare, la facilitățile oferite de centrele de colectare acolo unde sunt, avem info line dedicat pentru fiecare județ. Peste acestea, toate activitățile de social media, PR, conferințe creează zi de zi mai mulți “ambasadori” ai mesajului nostru. Parteneriatele cu diferite organizații și asociatii ne aduc de asemenea alți “fani”. Încercăm ca prin utilizarea canalelor potrivite să ajungem în fiecare casă. Iar cei mai fervenți susținători sunt agenții Patrulei de reciclare. Avem acum peste 20.000, în 25 de județe din țară și București. Împreună cu profesorii lor, sunt cei care duc mesajul nostru în comunitățile în care învață și se dezvoltă; ei pot schimba mentalități, pot institui noi obiceiuri în familie, pot aduce argumente în favoarea unui mod de gândire diferit. Și funcționează. Nu o dată au venit la acțiuni bunici, care ne-au spus că nu au scăpat cu fața curată până nu au adus la colectare ce aveau vechi prin casă, căci nepoții i-au convins să facă acest lucru. Așa că… mergem mai departe! Ținta este să ajungem în următorii ani în toată țara. Și vom ajunge, căci avem deja cereri pentru extinderea programului în anul școlar viitor, atât ca număr de școli, cât și ca județe.
E.V. Pentru cei care vor să recicleze și nu dețin informațiile necesare unde trebuie să meargă? Aveți sedii? Mergeți din oraș în oraș? Cum vă pot ajuta cu obiectele lor reciclabile?
A.I.C:  Noi suntem cei care îi putem ajuta pe dânșii și o facem cu mare bucurie. Detalii despre programele și serviciile noastre pot fi aflate zilnic pe cele două conturi de facebook: facebook.com/asociatiaRoRec și facebook.com/patruladereciclare sau pe www.rorec.ro.
E.V. Oferiți cititorilor care încă nu au început să recicleze din varii motive, câteva argumente pentru care este “sănătos”, să spunem așa, pentru societate, mediu și mai ales pentru ei, să o facă?
A.I.C : De ce să colectăm selectiv și să reciclăm? Iată doar câteva argumente:
·         Pentru că fiecare dintre noi este responsabil pentru deşeurile pe care le produce. Nu putem arunca orice, oriunde, indiferenţi la ce lăsăm în urmă şi la efectele dezastruoase pe care deşeurile le au asupra mediului în care trăim. Ne dorim cu toţii oraşe, străzi, drumuri mai bune şi mai curate. Este momentul ca fiecare dintre noi să facă ceva în acest sens.
·         Pentru că reciclarea înseamnă respect pentru lege şi pentru noi înşine. Legislaţia ne obligă să reciclăm pentru a reduce efectele poluării, însă dincolo de obligativitatea aceasta, trebuie să ştim că natura are o capacitate limitată de preluare a deşeurilor noastre.
·         Pentru că fiecare copil are dreptul să respire aer curat, să se plimbe prin parcuri şi păduri curate, să se joace în spaţii îngrijite şi să crească într-un mediu sănătos, iar noi adulţii suntem responsabili să le asigurăm aceste condiţii.
·         Pentru că deşeurile capătă valoare atunci când sunt reciclate corect. Dezasamblate şi tratate conform standardelor de mediu, deşeurile devin materie primă secundară. Acest lucru înseamnă că resursele naturale sunt folosite eficient.
·         Pentru că deşeurile de echipamentele electrice şi electronice pot avea în componenţa lor substante periculoase care, eliberate în aer, apă sau sol au efecte dăunătoare, pe termen lung, asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm.
Şi acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care este obligatoriu ca reciclarea să devină un obicei, depăşind stadiul unui subiect de conversaţie la modă.
Vă mulțumesc și succes în continuare!

Virgolici Ecaterina

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu