Educatie Lifestyle

Depresia, prevenire si remedii

Depresia, prevenire si remediiAfectiunea secolului nostru, depresia, este o tulburare a starii afective, care duce la aparitia unei trairi de tristete , de pierdere a sperantei  si aparitia gandurilor negative. Pierderea optimismului si inclinarea catre o stare permaneta de  tristete si ingrijorare  sunt primele semne ale depresiei. Depresia majora  este a patra boala  ca raspandire pe glob, reprezentand una dintre problemele grave de sanatate pentru care sunt cautate solutii.
Fiecare  este afectat de depresie intr-o maniera diferita. Unii sunt pusi la pamant de ganduri triste, isi pun  acei ochelari prin care vad doar alb-negru si ignora ce este frumos in viata lor. Altii nu se exteriorizeaza, tin captivi in ei mii de emotii, de stari, pe care apoi le transforma in frustrari si isi dau verdictul de neimpliniti. Cu totii avem episoade de depresie in care zambetul este mai greu de obtinut si in care preferam sa stam in coltul nostru cu gandurile noastre. Depresia isi alege victime dintre cei care uita sa se asculte, sa afle ce vor cu adevarat de la viata si sa se aprecieze. Trebuie sa existe o permanenta dorinta in noi de a afla mai multe, de a intelege tot ce ne inconjoara, de a interpreta. In momentul in care  ne ascultam pe noi insine, stim ce vrem si nu ne mai bazam pe ceilalti si pe ideile lor.  In final esti  doar tu si gandurile tale, doar tu si emotiile tale. Oamenii se feresc de singuratate, de frica de a ramane doar cu eul lor.
 
Lupta cu tine se da, pentru  a castiga in razboiul vietii trebuie sa castigi lupta cu tine.
Incapatanarea este un hop de care se lovesc cei care incearca sa trateze o persoana depresiva. O mana de ajutor acceptata nu inseamna slabiciune si nici calcarea in picioare a demnitatii. Fiecare are momente in care trebuie sa accepte ajutorul altcuiva, de a isi lasa umarul mangaiat de un apropiat deoarece  calea spre impacare vine din armonie.  
Cele mai semnificative simptome ale depresiei sunt tristetea sau lipsa de speranta
si pierderea interesului sau a placerii in desfasurarea activitatilor zilnice.  Alte  semne sunt  insomniile sau din contra cresterea nevoii de somn, luarea in greutate, stare de neliniste,  ganduri de suicid. Numeroase femei pot avea modificari ale dispozitiei inainte de menstruatie. Simptome premenstruale fizice si emotionale care interfera cu relatiile interpersonale sau cu responsabilitatile cotidiene au ca vinovat sindrom premenstrual. Stari ca mancatul haotic, reprize de plans, manie, nervi, stare generala proasta, tendinta de a respinge ajutorul apropiatilor sau ajutorul specializat sunt semne ca ceva nu functioneaza normal.  
 
Evolutia depresiei si perioada in care se manifesta depinde de la o persoana la alta.  Persoanele depresive deseori se concentreaza  pe neajunsurile lor, exagerandu‑le, totodata  neamintindu-si de  trasaturilor pozitive pe care le au. Asemenea persoane pot crede ca  sunt imposibil de iubit, ca si-au pierdut frumusetea, sunt  slabe si se lasa doborati de ideea ca  cei apropiati sunt dezamagiti.

Tratamentul depresiei  cuprinde  in majoritatea situatiilor  administrarea de medicamente antidepresive si consiliere terapeutica. Tratamentul  mai cuprinde si elemente care formeaza o un stil de viata sanatos, cum ar fi o dieta alimentara echilibrata, evitarea consumului excesiv de alcool,  sport  in mod regulat  si  somn odihnitor. 
Oamenii care au aceasta problema cel mai des au reticenta de a se adresa direct medicului specialist psihiatru avand  teama de stigmatizare, ignora boala pentru o perioada lunga de timp si aleg ideea ca lor nu li se poate intampla, ei nu pot concepe ca sunt afectati de  o asemenea boala.

Cu multa rabdare, dragoste, si intelepciune totul se poate rezolva. Timpul si tratamentul specializat ofera oricarui depresiv sansa de a reveni la o viata normala.  

Virgolici Ecaterina

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu