Muzica este mai inainte de toate ritm, adica sunete care se repeta in secvente similare sau identice intr-un mod armonios. Ritmul este prezent peste tot in universul nostru si il percepem chiar si atunci cand mama ne poarta in pantece gratie activitatii inimii ei, dar si sunetelor pe care le receptam de la exterior.
Fiind astfel obisnuiti inca de la bun inceput cu ritmurile lumii, devenim intr-un fel dependenti de acestea si, de fiecare data cand avem nevoie de putin echilibru si armonie, ne vom indrepta catre muzica care este probabil cea mai sofisticata expresie a ritmului, asa cum ne-am deprins sa il intelegem.
Din punct de vedere psihologic muzica, daca este mai lenta, ne va transmite automat semnale de calm, liniste si armonie, iar daca este mai tare si mai rapida ne va energiza, uneori in sens pozitiv, iar alteori in sens negativ. Chiar si animalele si plantele reactioneaza similar cu oamenii, dovada ca si alte specii percep ritmurile muzicale in mod asemanator cu noi.
Dintr-un alt punct de vedere, muzica poate fi considerata si chiar este o forma de comunicare superioara, accesibila in acest mod exclusiv oamenilor si creata cu scopul de a transmite imagini, povesti sau intregi romane catre auditoriu. Nu toata lumea insa va avea acces la acest limbaj, fiind nevoie de o educatie solida pentru a recepta corect muzica complexa a artistilor mari.
Pentru cei mai multi dintre noi, animale si plante inclusiv, muzica este placuta si necesara deoarece ne transmite senzatii de bine, de echilibru si armonie si ne poate vindeca astfel de multe traume sufletesti. Chiar si atunci cand nu avem la dispozitie un aparat de redat muzica inregistrata tot putem asculta ritmurile si sunetele din jurul nostru si tot vom avea parte de muzica de calitate, creata insa nu de oameni ci de natura in plenitudinea sa de sunete si mistere.
Adauga comentariu