Lifestyle Sport

Curiozitati din lumea sportului


 
Jocurile Olimpice moderne au fost initial create de catre francezul Baron Pierre de Coubertin. Cele cinci inele reprezinta fiecare unul dintre continentele lumii: Africa, America, Asia, Europa si Oceania. Din punct de vedere istoric Jocurile Olipice dateaza din 776 i.Chr. cand erau tinute cu ocazia unui festival religios. Parintii Bisericii crestine le-au interzis in 393 d.Chr. deoarece le considerau drept ritualuri pagane.

Etimologia cuvantului Golf, care denumeste binecunoscutul sport cu crosa se pare ca se datoreaza unei greseli de pronuntie a scotienilor din Evul mediu care au preluat acest joc de la olandezi. In olandeza jocul se numea "kolf" sau "kolve" si insemna "club". Scotienii insa l-au tranformat in "gouf" sau "golve" si astfel s-a transmis pana in prezent in forma "golf". Unii interpreti mai spun ca de fapt golf vine de la sintagma "Gentlemen Only, Ladies Forbidden", adica "Doar pentru domni, interzis doamnelor", dar mai sigura este etimologia cu sursa olandeza decat cea din urma.

Sportul de iarna numit curling este probabil singurul sport de echipa din lume unde nu se folosesc arbitri. Echipele sunt formate din cate 4 jucatori care imping niste obiecte masive peste gheata catre o zona de marcaj. Sportul dateaza inca din 1540 si este originar din Scotia. Tot scotienii l-au dus si peste ocean unde au continuat sa il joace impunandu-l mai tarziu ca un sport olimpic de succes.

Foarte hazliu, in vechea Japonie se tinea un concurs ciudat de tras gaze unde castiga sportivul care reusea sa traga gaze la un nivel sonor ridicat si pe o durata de timp cat mai mare. Castigatorilor li se ofereau premii foarte generoase si erau apoi cinstiti de catre intreaga comunitate ca niste adevarati invingatori.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu