Animale de companie Lifestyle

Cum sa ingrijesti adecvat un hamster?

Cum sa ingrijesti adecvat un hamster?Animale de casa ideale, mult indragite mai ales de catre familiile cu copii, hamsterii au fost dintotdeauna o incantare pentru posesorii lor, dar in egala masura si un motiv ulterior de intristare din cauza duratei lor scurte de viata precum si din cauza multiplelor pericole care sa le puna existenta lor, si asa destul de scurta, in pericol.

Un hamster traieste in mare aproximativ 3 ani, oferind in tot acest timp o companie placuta si multa fericire pentru familia care il are in grija, dar numai atunci cand i se ofera conditiile necesare unui trai adecvat. Fie vorba despre un singur animalut sau despre o pereche, hamsterii nu sunt nici greu de intretinut si nici nu necesita o dieta speciala, insa pot contracta rapid tot felul de boli si trebuie de aceea tinuti intr-un mediu izolat si igienic.

Primul si cel mai important factor de luat in seama atunci cand se doreste compania unui hamster este chiar adapostul unde acesta va fi tinut, cusca aleasa trebuind de aceea sa fie indeajuns de larga incat sa permita micutelor animale spatiu suficient de miscare si oportunitatea de a isi selecta separat un loc de odihna, un loc de servire a hranei zilnice si un loc unde sa se ascunda atunci cand isi doresc si putina intimitate.

Cusca ideala ar trebui sa fie intotdeauna metalica, dotata cu nelipsita roata prevazuta cu o suprafata de alergare, dar si cu tuneluri sau o casuta de asemenea din material dur unde sa se poata retrage de privirile indiscrete atunci cand isi doresc acest lucru. Cusca trebuie igienizata macar o data pe zi, iar asternutul trebuie sa fie intotdeauna uscat. Tot din metal vor trebuie sa fie si bolurile pentru servirea hranei si a apei, hamsterii putand sa distruga usor alte materiale cu dintisorii lor care rod neincetat.

Pentru asternut se poate opta, la alegere, pentru paie uscate, rumegus mare sau hartie moale, dar nu de ziar sau din cea parfumata, hamsterii preferand sa isi faca ei singuri "patutul" si nicidecum sa li se ofere de-a gata aceasta facilitate. Exercitiile zilnice sunt esentiale pentru sanatatea hamsterilor, si din acest motiv ei avand nevoie de o cusca mare unde sa se poata misca in voie. Chiar posesorii acestor animale dragute ii pot antrena periodic in diverse jocuri, in acest mod hamsterii pastrandu-si "silueta" si fiind protejati de contractarea anxietatii sau a depresiei.

Hrana preferata de hamsteri este suficient de variata incat sa li se poata intocmi o dieta bine diversificata, aici putandu-se oferi alternativ legume si fructe proaspete si bine spalate precum varza, morcovii, castravetii, merele, dar si cereale ori seminte sau hrana gata preparata de la magazinul veterinar. Nu este indicat totusi sa se serveasca in acelasi timp mai multe tipuri de alimente si e bine sa fie urmariti periodic pentru a se descoperi daca nu resping anumite alimente din diverse motive.

Perioada initiala de acomodare este esentiala pentru relatia ulterioara dintre hamster si posesorii sai, acestia din urma trebuind sa se apropie cu atentie de micutele animale, care mai si musca atunci cand sunt stresate si care vor avea mereu tendinta de a evada in afara custii lor atunci cand li se prezinta aceasta oportunitate. Altfel, hamsterii sunt usor de imblanzit, dar au nevoie de timp pentru a isi cunoaste stapanii pentru stabilirea unei relatii de incredere reciproca, de unde sa lipseasca stresul, zgomotele puternice sau comportamentul prea posesiv ori cel violent.

Animale ideale de casa, mult iubite mai ales de catre cei mici, hamsterii pot procura multe motive de incantare pentru intreaga familie, aducand si un plus de armonie intr-o lume nu intotdeauna suficient de prietenoasa cu cei care prefera in mod aparte pacea si linistea propriei locuinte. Chiar si daca durata lor medie de viata este scurta, hamsterii se pot bucura din plin de tot ce are viata mai bun de oferit, iar asta e valabil mai ales atunci cand li se acorda multa atentie si toate conditiile necesare desfasurarii traiului lor in conditii ideale.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu